En måned med kulturminnemarkering

Inger Fjukstad fra Nærøysund bibliotek, Andrea Borchardt fra Bach-butikken, Monica Sylten fra Vikna Frivilligsentral, Solveig Livik Solstad fra Nærøy Historielag, Gunvor Fjær fra Nærforum, Kari L. Hestad fra kulturavdeling i Nærøysund kommune, Tore Prestvik fra Vikna Historielag og Kristin Kjønsø fra Museet Midt er blant de som skal bidra til markering av Kulturminnedagene i Nærøysund i 2021 

I starten av september hvert år markeres de europeiske kulturminnedagene. I Nærøysund foregår markeringen gjennom hele september med mange ulike innslag over hele kommunen.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

– I utgangspunktet avholdes Kulturminnedagene 2021 i perioden 4. til 12. september. Her i Nærøysund har vi bestemt oss for å legge markeringen til en hel måned fra 28. august til og med 25. september, forteller Kari L. Hestad ved kulturavdelingen i Nærøysund kommune. Kommunen er med på å koordinere markeringen av Kulturminnedagene i Nærøysund, mens det i hovedsak er aktører over hele kommunen som står for de mange arrangementene.

Per i dag er det meldt inn 15 arrangement i forbindelse med årets kulturminnedager i Nærøysund. Disse skal avholdes i ulike deler av kommunen. Se full oversikt over de innmeldte arrangementene under.

 

Hvert år har kulturminnedagene et hovedtema. Tema for 2021 er «Dialog».

– Alle trenger å være en del av et fellesskap - et inkluderende samfunn som er basert på solidaritet og gjensidig respekt, med like muligheter for alle.  Gjennom Kulturminnedagenes tema for 2021 «DIALOG» vil arrangementene fokusere på inkludering, belyse verdien av mangfold og skape dialog rundt vår kulturelle arv, heter det i omtalen av årets kulturminnedager. Over hele landet er det planlagt ulike arrangement i forbindelse med årets Kulturminnedager.

 

Det er gledelig at så mange aktører i Nærøysund ønsker å være med på markeringen. Alle arrangementene vil gjennomføres på en koronavennlig måte. Nærøysund kommune ønsker lykke til med arrangementene til alle aktørene som deltar.

Arrangementer i Nærøysund i forbindelse med Kulturminnedagene 2021

 

Rachelmarsjen

 

Tidspunkt: Lørdag 28. august klokken 11.00

Sted: Oppstart fra Koven ved Salsbruket

Arrangører: Salsbruket i Fokus, Salsbruket Idrettslag, Salsbruket Husmorlag og Salsbruket Jeger- og Fiskeforening

OM:

Rachelmarsjen markeres i år for andre år på rad. Marsjen er til minne om historien om bydama som kom fra Holmestrand 1924 i småsko og fin sommerkjole. Lite visste hun om marsjen som den gang var på cirka to mil over Nøstmofjellet til en liten fjellgård på Skrøyvstad. 

Deler av veien går langs en gammel ferdselsåre mellom Salsbruket og gårdene i indre Salen. 

Men her er det mange historier og sagn. Alle historiene får du fortalt ved ankomst Skrøyvstad. Her blir det servert rømmegrøt. 

Starten er ved Koven. Det går ferje fra Hofles til Geisnes klokken 9.35.

Det blir satt opp buss med retur fra Skrøyvstad rundt klokken 16.30.

 

Riksteatret: Høna, egget og reven

 

Tidspunkt: Lørdag 4. september klokken 17.00

Sted: Nærøysund kulturhus, Kolvereid

Arrangør: Riksteatret

OM:

Høstens første forestilling med Riksteatret i Nærøysund kulturhus er familieforestillingen «Høna, Egget og Reven».

Det er ikke så gøy å være Høna når Egget hennes plutselig blir borte. Særlig ikke når hun finner en rev i reiret der Egget lå. Riksteatret byr her på en nyklekket teaterforestilling for de minste. Her møter du Høna, en søt, selvopptatt og smånervøs eggemor. Og Reven, en smart og sosial type. Sammen legger de av sted på jakt etter det bortkomne Egget. Det blir en spennende og verdensomspennende reise.

 

 

Åpen dag på Bach-butikken

 

Tidspunkt: Søndag 5. september klokken 12.00

Sted: Den gamle Bach-butikken på Foldereid

Arrangører: Andrea Borchardt

OM:

Andrea Borchardt har overtatt den tidligere butikken til familien Bach på Foldereid. Hun har som mål å restaurere den til slik den var og bevare husets historie. Denne søndagen inviteres det til åpen dag med omvisning og presentasjon av planene. Borchard har spesielt et ønske om at de som husker butikken fra da den var i bruk kan komme for å fortelle om sine minner og på den måten bidra til gjenskaping av butikken. Det er en mer en 100-årig historie som skal fortelles. 

 

Oppstart av lokal forening av Slekt og data

 

Tidspunkt: Mandag 6. september klokken 18.00

Sted: Nærøysund bibliotek Kolvereid

Arrangører: Nærøysund bibliotek, Nærøy Historielag, Slekt og data

OM:

Det jobbes med oppstart av en lokal forening for organisasjonen Slekt og data. Dette er Norges største frivillige organisasjon med fokus på slekts- og personhistorie. Det vil bli to samlinger i Nærøysund i forbindelse med Kulturminnedagene. Den første blir på Nærøysund bibliotek avdeling Kolvereid mandag 6. september. En representant fra Slekt og data vil delta. Det skal også lokalhistoriker Ørjan Kvaløy.

 

Norsk tradisjonsstrikk

 

Tidspunkt: Torsdag 9. september klokken 11.00

Sted: Nærøy frivilligsentral, Kolvereid

Arrangør: Nærøy Frivilligsentral

OM:

Nærøy Frivilligsentral setter fokus på tradisjonelle norsk strikkemetoder i sine lokaler i Sentrumsgata på Kolvereid.

 

Tur til Galtneset og jettegrytene

 

Tidspunkt: Lørdag 11. september

Sted: Galtneset ved Salsbruket

Arrangør: Setran gård

OM:

Det blir tur til det spesielle jettegrytelandskapet ved Opløfjorden.

 

Høstkonsert på Nærøya

Tidspunkt: Lørdag 11. september

Sted: Nærøya kirke

Arrangør: Nærøykirkas venner

OM:

Nærøykirkas venner inviterer til sin tradisjonelle høstkonsert i middelalderkirka på Nærøya.

Båt fra Storvollen fra kl 15.00.

Camilla Vågan forteller  om Nærøykirkas historie fra stabburstrappa kl 16.00.

Vi serverer urtesuppe, kaffe, saft og kaker.

Medvirkende:

Ingrid Melgård Govassli (årets unge talent), Trine Stenersen (Gitar og sang), Ola Grøvdal  (Lyrikk), Torkil Marsdal Hansen (bass), Tom Antonsen (sax og perkusjon), Rolf Pettersen (Musikalsk leder, gitar, piano)

Lyd: Midt Norsk Lydformidling v/Walter Olsen Ryum

Billetter:  voksne kr 300 (alt innkludert),  barn kr 150

 

Kulturminnedag i Remmastrauman

 

Tidspunkt: Søndag 12. september klokken 13.00

Sted: Remmastrauman

Arrangører: Nærforum og Havørn 4H

OM:

Nærforum og Havørn 4H markerer årlig kulturminnedagene med et arrangement ved de gamle trekkveiene i Remmastrauman. I år vil arrangementet blant annet inneholde «Bli med dansen», en dramatisering av historien om posten som skulle fram over sjø og land, som et apropos til temaet «Dialog». Det blir også musikalske innslag, natursti og andre aktiviteter. Dessuten blir det salg av fiskeburger, pølse, kaffe og skuffkake, samt loddsalg.

Det er mulig å komme seg til Remmastrauman både med båt og over land. Du kan enten komme med egen båt, eller få skyss fra enten Rørvik eller Nordsjøen ved Kolvereid. Avgang fra Rørvik 12.30 og fra Nordsjøen 12.45. Påmelding for båtskyss på SMS til 976 51 958. Pris 100 kroner per voksen, barn er gratis.

Over land kan du gå kulturstien fra Bjørkneset. Stien er 1,3 kilometer lang.

 

 

 

Oppstart av lokal forening av Slekt og data

 

Tidspunkt: Mandag 13. september klokken 18.00

Sted: Nærøysund bibliotek, Rørvik

Arrangører: Nærøysund bibliotek, Slekt og data

OM:

Det jobbes med oppstart av en lokal forening for organisasjonen Slekt og data. Dette er Norges største frivillige organisasjon med fokus på slekts- og personhistorie. Det vil bli to samlinger i Nærøysund i forbindelse med Kulturminnedagene. Den andre blir på Nærøysund bibliotek avdeling Rørvik mandag 13. september. En representant fra Slekt og data vil delta.

 

Gåten Ingeborg Holm

 

Tidspunkt: Onsdag 15. september klokken 18.00

Sted: Nærøysund bibliotek, Kolvereid

Arrangør: Nærøysund bibliotek

OM:

Goggi Sæther og Berit Eide har skrevet bok om motstandskvinnen Ingeborg Holm fra Bindal. De kommer til Nærøysund for å fortelle om boken og om historien om Ingeborg Holm.

 

Kulturminnedag på Vågsenget

 

Tidspunkt: Søndag 19. september klokken 11.00

Sted: Vågsengtunet

Arrangører: Museet Midt, Vikna Historielag

OM:

Museet Midt og Vikna Historielag har lang tradisjon med å markere kulturminnedagene på Vågsenget på Mellom Vikna. I år legges arrangementet til 19. september. Også denne gang blir det mange tilbud og arrangement, blant annet quiz, runeverksted, matsalg, hesteridning og musikalske innslag.

 

Minnemarkering av Gåsvær-ulykka

 

Tidspunkt: Tirsdag 21. september klokken 19.00

Sted: Nærøysund bibliotek Rørvik

Arrangører: Nærøysund bibliotek, Vikna Historielag

OM:

I 2021 er det 80 år siden den tragiske Gåsværulykka der 12 mennesker omkom da en mine eksploderte. Dette skal minnes i et arrangement på biblioteket på Rørvik. Med på arrangementet deltar lokalhistoriker Roger Walaunet, samt Inge Strand som er tidsvitne til hendelsen.

 

Hyggekveld på Breidablikk

 

Tidspunkt: Lørdag 25. september klokken 16.00

Sted: Breidablikk forsamlingshus, Gravvik

Arrangør: Gravvik ungdomslag

OM:

Det blir invitert til hyggekveld med mat og musikalske innslag. 

Det serveres treretters middag med salg av drikke og loddsalg. I tillegg blir det allsang der Solveig Livik Solvang og Vigdis Livik leder an, samt at June Vollum Lian skal spille piano og synge

Dessuten blir det fokus på betydning av grendehusene som viktige kulturbygg i grendesamfunnene i Nærøysund. Det er mange av disse, og de bidrar til aktivitet i lokalsamfunnene.

 

Arrangement om Magnhild Haalke

 

Tidspunkt: Ikke fastsatt

Sted: Nærøysund bibliotek Rørvik

Arrangør: Nærøysund bibliotek

OM:

Etter å nesten ha gått i glemmeboken har forfatteren Magnhild Haalke fra Vikna fått mer oppmerksomhet de siste årene. Dette er mye takket være innsatsen som er gjort av tidligere biblioteksjef i Vikna Mari-Ann Refsaas. Blant annet skal Trøndelag Teater denne høsten vise en dramatisering av hennes bok «Allis sønn». Boken ble også gitt ut på nytt i fjor.

Skuespiller Magne Olav Brevik og forfatter Åke Jünge skal delta på arrangementet, som ennå ikke har fått fastsatt tidspunkt.

 

 

 

Arrangement om gamle barneleker

 

Tidspunkt: Ikke fastsatt

Sted: Nærøysund bibliotek

Arrangør: Nærøysund bibliotek

OM:

Biblioteket setter fokus på gamle barneleker og barneleker fra andre steder i verden.