Formannskapet som er styringsgruppe for prosjektet fikk presentert andre utkast av prosjektleder Arne Bangstad.Formannskapet i Nærøysund er styringsgruppe for prosjektet «Fra institusjon til heldøgns omsorg» som ser på organiseringen av pleie- og omsorgssektoren i kommunen. Planen skal bidra til en mer effektiv bruk av de ressursene kommunen har tilgjengelig innen denne sektoren. Arne Bangstad er engasjert i 50 prosent for å lede prosjektet og inngår i en arbeidsgruppe sammen med ledere fra kommunens helsesektor.
Arbeidsgruppa la fram sitt førsteutkast til ny plan i september. Nå er andreutkast klar og dette ble presentert for styringsgruppa 17. oktober. Det gjort noen endringer i andre utkast. Dette er gjort etter innspill fra styringsgruppen og andre aktører. Arbeidsgruppa har blant annet hatt møter med ansatte i helsesektoren, samt referansegruppa for prosjektet. I referansegruppa er ulike interesseorganisasjoner som kan bli berørt av tiltak i planen invitert inn.
Som følge av innspillene som har kommet er dette endringene fra første utkast:
- Kapittel 1-3 har kun små tekstlige endringer
- Kapittel 4 er reorganisert, men har ikke store endringer i realitetsinnhold
- Kapittel 5 har justeringer i målbildet
- Kapittel 6 har ny tekst om Øyeblikkelig Hjelp Døgnopphold (ØHD) og samhandling
- Kapittel 7 og 8 er helt nytt.
- Kapittel 9 har ingen endringer – her avventes arbeid med KS Tørn i kommunen
- Kapittel 10 har nye tiltak
- Kapittel 11 har noen nye tiltak, men her vil det bli lagt til flere.
I det nye utkastet til plan er det blant annet lagt fram et forslag til hvordan omsorgstrappa i kommunen kan defineres.
– De fleste kommuner har en slik trapp, men det er ulikt hvordan den organiseres. Vi har valgt en trapp med fem trinn, sier Arne Bangstad.
Omsorgstrappa er lagt opp slik at folk skal kunne bo hjemme lenger. Første trinn i trappa er «Lavterskel» eksempel på dette er:
- Dagaktivitet
- Trygghetsalarm
- Matombringing
- Elektronisk medisineringsstøtte
- Varslings- og lokaliseringsteknologi
- Hjelpemidler
- Utlevering av multidose på apotek
- Måltidsfellesskap
- Forebyggende hjemmebesøk
Trinn to kalles «Eget hjem» og tar blant annet for seg styrking av hverdagsmestring og andre tjenester.
Trinn tre er «Helsetjeneste i hjemmet» og handler blant annet om bedre utnyttelse av hjemmesykepleie-tjenesten. Det foreslås en styrking på dette området for å ivareta en økning i antall eldre uten å bygge flere institusjonsplasser.
Fjerde nivå i omsorgstrappa er «Omsorgsbolig». Det finnes en del omsorgsboliger i kommunen i dag, men det vises at det er behov for enklere omsorgsboliger, som også omtales som omsorgshybler. Disse bør ligge i umiddelbar nærhet til en institusjon.
Femte og øverste trinn på omsorgstrappa er «Institusjon». Det pekes i utkastet på at det er behov for å samle tjenester og styrke demensomsorgen. Arbeidsgruppa foreslår i sitt utkast a all demensomsorg samles på NBBS på Kolvereid, mens korttidsopphold, ØHD og langtidsopphold for ikke demente samles på Rørvik sykestue.
Se mer om de ulike trinnene i omsorgstrappa samt andre endringer i andre utkast i dokumentet under.
På styringsgruppemøtet fikk prosjektleder Bangstad med seg noen innspill fra formannskapsmedlemmene. Blant annet kom det innspill på at det må med mer om kompetansebehovet og fremtidig behov for rekruttering, Det ble også etterspurt en klar faglig vurdering av hva som er den beste organiseringen av tjenestene.