Velkommen til oss i Tårnet barnehage
Tårnet barnehage er en kommunal barnehage, som ligger sentralt til ved Rørvik skole og Ytre Namdal videregående skole. Det er nært idrettshall, svømmehall og fotballbanen.
Vi har 3 avdelinger, der alle har hver sin inngang.
Vi er oppdelt i
- Småtroll 0-2 år
- Haugtussa 2-4 år
- Askeladden 4-6 år.
Barnehagens personale har bred erfaring og høy kompetanse.
Vi tilbyr basseng for de eldste barna, vi har eget grillhus og ett stort uteområdet med masse muligheter. Vi tilbyr en variert hverdag, med ekstra fokus på leikens plass i alle aktiviteter vi gjennomfører. Vi tilbyr sunn og variert mat, som skal danne grunnlaget for gode vaner. Barna som sover, har egen skjermet soveplass.
Barnehagens visjon: Omsorg, lek og læring i trygge og rolige omgivelser
Barnehagens satsningsområde
Leken, tilstedeværende voksne og språket.
I Tårnet barnehage er vi opptatt av å legge til rette for gode lekesituasjoner i alle sammenhenger, både ute og inne, da det er i de situasjonene barna lærer og utvikler seg. Vi har fokus på den voksnes rolle, som skal legge til rette, veilede og være til stede for barna, slik at de kan få utfolde seg i leken.
Voksne i Tårnet skal sikre at alle barn blir trygge og inkludert i leik og sosialt samspill:
- Vi skal SE hvert barn i bhg hver dag. Det innebærer at den voksne ser det enkelte barn, prater med det og er opptatt av hvordan barnet har det i barnehagen.
- Vi skal MØTE barnet med voksne som intoner seg på barnet. Den voksne har ansvar for å imøtekomme barnet ut fra barnets utvikling, egenskaper, interesse og modning.
- Vi skal HØRE barnet med voksne som er opptatt av og interessert i det. Den voksne skal være åpen og tilgjengelig for å motta barnets meninger, ytringer og formidling av ønsker og behov. Dette gjelder både nonverbal og verbal kommunikasjon.
Praktisk info om Tårnet barnehage
Vi bruker appen "Min barnehage" fra Visma til beskjeder, meldinger, bilder fra barnehagehverdagen med mer, så last ned Visma-appen. Du som forelder/ foresatt kan også kommunisere med barnehagen via appen.
https://www.visma.no/barnehagesystem/min-barnehage/
Barnehagen har åpnet fra kl.07.00 – 16.30, med mulighet for utvidet fra kl.06.45.
Vi er en helårsåpen barnehage.
På julaften, nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag stenger vi kl.12.00.
Vi sender ut spørreskjema i forkant av høst-, jul-, vinter-, påske- og sommerferie, slik at vi vet hvor mange barn som skal være i barnehagen i de ulike ukene. Dette gjør vi for å kunne legge til rette for at personalet kan ta ut avspasering og ferie når det er mindre barn i barnehagen.
07.00 – 09.00 Lek og frie aktiviteter
09.00 – 09.45 Frokost
09.45 – 13.00 Organisert aktivitet, utetid og lek inne og ute
12.30 – 13.00 Lunsj
15.00 – 15.15 Frukt
13.30 – 16.30 Lek ute eller inne
16.30 Barnehagen stenger
Tilvenning
Når nye barn starter i barnehagen får de tilsendt velkomstskriv med informasjon om barnehagen. Vi ønsker at barna de første dagene skal ha litt kortere dager, da det er mange inntrykk og mye nytt å bli kjent med. Å bygge gode relasjoner kan ta tid, og vi tenker at det er opp til hvert enkelt barn hvor lang tid de trenger. Noen slipper foreldrene fort, mens andre trenger mer tid. I løpet av den første uken blir det gjennomført en oppstartsamtale med pedagogisk leder.
Overganger
Vi åpner på avdeling Haugtussa, og deler oss etter hvert som personalet kommer på jobb. Vi synes det er greit at alle barna har møtt alle voksne, slik at overgangene av avdelinger underveis blir enklere. Når barnet skal flytte avdeling, vil det bli avklart i god tid og informasjon til barn og foreldre blir gitt på forhånd. Barna er selv med på å flytte sine saker i barnehagen.
Overgangen til skolen forberedes gjennom hele året for de som skal starte der. Dette gjøres i samarbeid med skolen
Foreldrene har ett eget foreldreutvalg i barnehagen, FUB. Det velges en representant og en vara hver høst. Alle foreldre kan bruke disse representantene hvis det er noe de synes er ubehagelig å ta opp, men som man trenger å løfte. Vi gjennomfører to foreldresamtaler årlig, høst og vår. Vi gjennomfører årlig en foreldreundersøkelse fra utdanningsdirektoratet. Den åpner 1. november og vi inviterer foreldre til å svare. Undersøkelsen gir foreldre og foresatte mulighet til å gi sin mening om barnehagetilbudet, barnas trivsel og samarbeidet mellom hjem og barnehage.
Formålet med undersøkelsen er at barnehagene og barnehageeiere får informasjon som vi kan bruke til å vurdere og utvikle barnehagetilbudet.
Tårnet barnehage er en matpakkefri barnehage. Vi har to smøremåltider hver dag, foruten mandager, da vi starter uken med havregrynsgrøt til frokost.
Mat- og fruktpenger er på 330,- på 100 % plass pr.mnd.
Vi serverer melk, vann og grønnsaker til alle måltider.
Ansatte spiser sammen med barna og betaler samme pris pr mnd.
Vi ønsker at alle barna har en privat drikkeflaske tilgjengelig i barnehagen.
Dette må barna ha i barnehagen:
- Sko/støvler
- Utedress tilpasset årstid/vær
- Regnklær
- Ullklær
- Sommerklær
- To ekstra klesskift
Vi ønsker at barna skal lære seg å kle av og på seg selv etter hvert, og ønsker at dere foreldre er med på denne øvelsen ut fra barnets alder og modenhet.
Husk å merk alt av klær, utstyr og fottøy barna har i barnehagen.
Foreldre må sende med vogn og vognpose til de som sover.
Myggnett og regntrekk er viktig.
Ta med kos og smokk om barnet bruker det.
Sovetiden registreres i Visma-appen.
Vi feirer barnas fødselsdag med å sette barnet i fokus. Vi feirer med flagg og krone på hodet. Bursdagsinvitasjoner deles ikke ut i barnehagen.
Vi ønsker ikke at barna skal ha med seg leker hjemmefra. Er det gjenstander barnet trenger for trygghet, kan det selvfølgelig værer med. Avtal med personalet på avdelingen.
Foreldre/foresatte må gi beskjed innen kl. 10.00 ved sykdom eller fravær hos barnet.
Barna skal ha fire uker ferie i løpet av barnehageåret. Tre uker av disse må tas sammenhengende i skolerutas sommerferie. Den fjerde uka kan deles opp i dager eller som hel uke.
Skolestarterne må ta ut alle sine ferieuker før 1. august det året de starter på skolen.
Vi viser ellers til kommunens vedtekter.
- Lukk porten når du kommer og når du går. Ikke la barna åpne porten selv om de klarer det.
- Stopp bilen mens dere leverer og henter barna. Rygg bilen på plass for bedre oversikt når du skal dra.
- Dere utveksler nødvendig info med personalet som dere møter ved levering eller henting. Konfidensielle saker tas opp uten barn til stede, kan evt. avtale et lite møte i annet rom.
- Ta alltid kontakt med en ansatt når du leverer eller henter barnet ditt.
- Gi oss beskjed om det er andre som skal hente barnet.
- Benytt Visma til beskjeder om ikke barnet kommer til barnehagen og annen nødvendig informasjon.
- Rydd plassene til barna jevnlig og ta med nytt og tilstrekkelig med skift etter behov. Se over at barna har det de trenger i forhold til ulike værtyper og sesonger.
- Smør barna på solrike dager med høy solfaktor.
Du søker om barnehageplass via kommunens elektroniske søknadsskjema. Det gjelder om du søker for første gang, søker endring av plasstype eller søker overføring til annen barnehage.
Søknadsfrist
Du kan søke plass hele året, men 1. mars er søknadsfristen til hovedopptaket
Endre eller si opp plass
Dersom du har barnehageplass til ditt barn, men ønsker å søke om endringer eller si opp plassen kan du gjøre dette på barnehageportalen.
Søknadsskjema og mer informasjon - søk, endre eller si opp barnehageplass
På denne avdelingen finner du aldersgruppen 0-2 år.
Vi er opptatt av å møte barn og foreldre ved ankomst til småtroll. Den dialogen som utveksles er med på å gi grunnlaget for en positiv dag. Vi møter barnet der det er emosjonelt. Trenger barnet et fang eller hjelp i avskjed med foreldre, er vi her og tar imot barnet ditt for en best mulig start på barnehagedagen. Kanskje vil barnet rett i leik, da er vi voksne tett på, slik at barnet kan leke i trygge rammer. Dette fokuset har vi gjennom hele dagen. Når vi voksne er tett på kan vi veilede i sosialt samspill og bruke språket aktivt i benevnelse. Samtidig er vi opptatt av at barna skal ha det gøy sammen med andre barn og voksne, så vi synger ofte sanger, regler og leser bøker sammen med barna og barna seg imellom.
Vi har fokus på å være tett på i leken og at det fysiske miljøet er med på å stimulere til leik, derfor endres ofte lekemiljøet inne. Vi er også ute å leker og på andre avdelinger etter hvert.
I måltid spiser vi i mindre grupper slik at alle barn blir sett og hørt av alle. Samtidig som barna får mulighet til å trene på å smøre på selv og spise selv. Vi bruker god tid og de får spise den tiden det tar for hvert enkelt barn.
I påkledning har vi fokus på å bruke god tid. Det kan være strevsomt og vanskelig for barn å kle på å seg. Vi har fokus på benevnelse, glede og humor i garderoben også, slik som i andre situasjoner. Vi hjelper barnet og oppmuntrer til å prøve selv.
I løpet av en barnehagedag er det mange følelser i sving, det kan være at noen tar leken fra et barn eller at noen slår fordi barnet har tatt leken til noen. Det kan være at barna kommer til barnehagen med følelsene utenpå eller inni kroppen. Da er det viktig å få satt ord på hva barna føler og at vi er trygge voksne for barnet ditt ved at vi hjelper barnet å regulere og bekrefte følelsene sine. Vi jobber hele tiden med å skape gode relasjoner ved å være anerkjennende voksne for barnet ditt.
På Haugtussa finner du aldersgruppen 2-4 år. De er delt inn i Krabber og Kråkeboller. På Askeladden finner du aldersgruppa 4-6 år, og de er inndelt i Sjøstjerner og Tangspreller.
Fokuset er lek igjennom hele dagen. Her er vi voksne tett på og kan veilede barna i sosialt samspill, samtidig som barna har mulighet til å leke sammen med sine venner over tid. Vi deler barna i mindre grupper og bruker hele barnehagen til lek. Noen barn er inne og andre er ute på formiddagen og bytter etter lunsj. Vi har varierte leker fremme som barna får velge å leke med. Med små grupper blir vi voksne tettere på og det skaper trygghet til barna. Barn er opptatt av å bli sett og hørt, samtidig som det er viktig å bli rammet inn slik at de blir trygge i situasjonene. Relasjonsbygging barn/voksen og barn/barn er viktig for å skape et godt samspill for alle sammen. Det å ha venner å leke med er viktig for alle barn og dette grunnlaget legges når vi leker sammen med barna, samtidig som vi inkluderer de som ikke er med. Vi har god tid når vi spiser mat og da får alle sammen en mulighet til å bli sett og hørt av alle. Her legger vi også grunnlaget for å høre når andre spør om hjelp til f.eks å sende pålegg ol. Det å ha god tid i påkledning, slik at barna får mulighet til å mestre det de prøver på. Det å sette ord på barnas følelser i ulike situasjoner, hjelper barna å bli tryggere på reaksjonene de får. Samtidig utvikles språket når barna blir snakket med i alle situasjonene vi har.
Vennskap og relasjoner
Den tydelige og omsorgsfulle voksne er modell for barns møte med andre. Når barn ikke får til lek og samspill med andre barn, trenger de hjelp av voksne. Noen barn strever mer enn andre. Relasjonen mellom barn og voksne er sentralt i arbeidet med inkludering i barnehagen. Barnehagen legger til rette for leik i mindre grupper. Vi tar i bruk hele huset og hele uteområdet for å skjerme leiken. Vi gir tid og rom for å utvikle relasjoner mellom barn og mellom barn og voksne.
15.august og 16. august 2024
27.november 2024
2.januar 2025
30.mai 2025
Satser, betaling og opptak
Maksimalprisen for en barnehageplass fastsettes av Stortinget. Du betaler oppholdsbetaling i 11 mnd., juli er betalingsfri. Det gis søskenmoderasjon i tråd med kommunens vedtak og de enkelte private barnehagers vedtekter. Betaling for kost kommer i tillegg.
Gjeldene satser for foreldrebetaling i barnehage i 2025 kan du se under
Det gis søskenmoderasjon på 30% for 2. barn og 50% for 3. barn eller flere
Fra 1. august 2023 er det tredje barnet gratis.