Velkommen til oss!
Austafjord barnehage er en kommunal barnehage. Austafjord ligger 3 mil nordvest for Rørvik sentrum og er senter for flere små bygdesamfunn på Ytre Vikna.
Vi er en to-avdelingsbarnehage med felles hovedinngang, garderobe og kjøkken. Alt etter gruppestørrelse har vi noe tid på dagen felles, men prøver å dele gruppa i kjernetiden der aktivitetene blir tilpasset aldersnivå.
Visjon: Læring, danning og inkludering gjennom omsorg og leik
Her er naturen like utenfor gjerdet og gangavstand til skole og butikk. Vi liker å finne og utvikle nye små lekeplasser i ulendt terreng. Vårt hovedfokus er at barna skal være trygge, ha utfordringer og gode utviklingsmuligheter.
Barnehagens satsningsområde:
Språk - sosialkompetanse og leik:
Språket er en viktig faktor i barns utvikling av leikkompetanse og et mellommenneskelig samspill. Vi fokuserer mye på kommunikasjon gjennom å gjøre barnas frustrasjon fra å ikke bli forstått om til språklig samhandling.
Vi veileder barna til å kunne:
- Sette de riktige ordene på utfordrende situasjoner
- Språkutvikling gjennom ord og historier i sanger rim og regler.
- Sosial kompetanse i samspill med andre barn og voksne
- Bli godt på leik-kompetanse. Selvstyrt-, inspirert- og igangsatt leik.
- Medvirke til valg, leik og aktiviteter
Vi arbeider med fokus på de voksnes tilstedeværelse, fokus og deltakelse i forhold til barnas leik, for god veiledning, inspirasjon og trygghet. Rommet skal fungere som den tredje pedagogen og tilrettelegge for leik som er inspirert av barna og tema vi arbeider med ifølge aktivitetsplanene våre.
Omsorg:
Barn/barn og voksne i møte med hverandre, samspill og behov. Gode nok voksne sammen med barn, trivsel skaper rom for utvikling. Lære å ta vare på hverandre, naturen og ting vi har rundt oss, og samspillet i miljøet vi lever i.
Læring:
Iverksetting av rammeplanens fagområder for å stimulere barnas nysgjerrighet og utvikling.
Inkludering:
Barn og voksnes kompetanse for å reflektere og fungere sammen i løsningsorienterte situasjoner. Veilede til samarbeid, være nysgjerrige sammen og finne den gode leiken i gruppa. Lære å ta vare på hverandre så ingen føler seg alene eller utstøtt. Lære konflikthåndtering og toleranse for ulikheter.
Voksenrollen er en viktig faktor for å skape trygge og selvstendige barn.
Praktisk info om Austafjord barnehage
Vi bruker appen "Min barnehage" fra Visma til beskjeder, meldinger, bilder fra barnehagehverdagen med mer, så last ned Visma-appen. Du som forelder/ foresatt kan også kommunisere med barnehagen via appen.
https://www.visma.no/barnehagesystem/min-barnehage/
Vi åpner kl. 07:00, og stenger kl. 16:30.
Vi har stengt to uker på sommeren.
Vi har 5 planleggingsdager i året der barnehagen er stengt.
Vi stenger kl. 12:00 julaften, nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag.
Vi sender ut spørreskjema for skolens høst-, jul-, vinter-, påske- og sommerferie, for å kartlegge hvor mange barn som kommer i forhold til uttak av ansattes ferier og avspasering.
07.00 - 9.00 leik og frie aktiviteter
07.00 – 07.30 matboks hjemmefra
09.00 – 09.30 frokost
09.30 – 09.45 felles samling
09.45 – 13.00 fri aktivitet, temaaktivitet, skoleklubb og utetid
10.00 – 12.00 legging/ hvile
11.00 Frukt
13.00 Lunsj
13.30 friaktivitet inne eller ute
16.30 barnehagen stenger
Tilvenning: For nye barn som begynner i vår barnehage tilbyr vi en oppstartsamtale med foresatte. Dette for å gjøre oss kjent med barnet og familien, barnets behov og rytme, samtidig som vi presenterer vårt daglige virke i barnehagen. Vi synes det er viktig at barna får en god start og blir godt kjent med folk og rom før foresatte låner dem til oss. Tilvenning kan være individuelt, noen kan slippe foreldrene fort, for andre kan det ta litt lengre tid. Noen kan få litt tilbakefall etter en stund, når de oppfatter situasjonen. Vi informerer og gir tilbakemeldinger så dere skal føle dere trygge.
Overganger: Vi er alle under samme tak. Hver morgen kommer vi til å åpne på ei avdeling til flere er kommet, så deler vi oss. Alle barna blir kjent med alle voksne og overgangene blir mer utvisket mellom avdelingene. Vi kommer til å arbeide videre i lekegrupper og klubber, både blanda og aldersinndelt. Det viktigste er å forankre hverdagen for barna sin del så den blir forutsigbar. Overgangen til skolen forberedes gjennom et helt år på skoleklubb for femåringene. Vi øver oss på normer og regler som gjelder i skolen, samtidig som vi har ei arbeidsbok som er tilrettelagt for aktiviteter barna kan trene på. Vi vil besøke skolen med jevne mellomrom og til våren blir det førskoledager med førsteklasselærer. Vi vil evaluere vårt opplegg med lærerne og tilpasse oss tilnærmingen/overgangen så den blir best mulig for barna.
Dere foreldre har et eget foreldreutvalg for barnehagen FUB. Det velges en representant og en vara annen hvert år. Vara pleier å rykke opp andre året, og vi holder valg ved foreldremøte hver vår. Alle foreldrene kan bruke disse om de har noe på hjertet som dere ikke vil ta opp direkte med oss ansatte. Utenom råd og utvalg ønsker vi også at det skal være en gjensidig god tone mellom alle parter. Vi vil gjerne ha tilbakemeldinger i hverdagen om det er noe dere lurer på. Vi jobber med en intensjon om at deres barn skal ha det best mulig, og at dere skal lite på oss når dere overlater deres mest dyrebare skatt hver dag. Vi gjennomfører to foreldresamtaler årlig, høst og vår.
Vi gjennomfører årlig en foreldreundersøkelse fra utdanningsdirektoratet. Den åpner 1. november og vi inviterer foreldre til å svare. Undersøkelsen gir foreldre og foresatte mulighet til å gi sin mening om barnehagetilbudet, barnas trivsel og samarbeidet mellom hjem og barnehage.
Formålet med undersøkelsen er at barnehagene og barnehageeiere får informasjon som vi kan bruke til å vurdere og utvikle barnehagetilbudet. Utdanningsdirektoratet publiserer noen av resultatene på http://www.barnehagefakta.no/.
Vi har 5 planleggingsdager i løpet av et barnehageår. De blir brukt til utvikling, veiledning, planlegging, kursing, rydding og reorganisering av det fysiske rommet inne eller ute, samt evaluering.
Planleggingsdager 2023/2024:
15./16. og 17. august,
30. november
19.mai
- Lukk porten når du kommer og når du drar. Ikke la barna åpne porten selv om de klarer det.
- Stopp bilen når dere kommer for sikkerheten til andre barn som kommer etter dere. Rygg bilen på plass for bedre oversikt når du skal dra.
- Dere utveksler nødvendig info med personalet som dere møter ved levering eller henting. Konfidensielle saker taes opp uten barn til stede, kan evt. avtale et lite møte i annet rom.
- Løping i garderoben er ikke tillatt.
- Ta alltid kontakt med en ansatt når du leverer eller henter barnet ditt.
- Gi oss beskjed om det er andre som skal hente barnet.
- Benytt Visma til beskjeder om ikke barnet kommer til barnehagen og annen nødvendig informasjon.
- Rydd plassene til barna jevnlig og ta med nytt og tilstrekkelig med skift etter behov. Se over at barna har det de trenger i forhold til ulike værtyper og sesonger.
- Smør barna på solrike dager med høy solfaktor, og kuldekrem på kalde dager.
Vi har matpakkefri barnehage. De barna som kommer mellom 07:00 og 07:30 kan ta med noe å spise hjemmefra ved behov. Det kan bli litt lenge til frokost kl 09:00.
Vi ønsker ikke at det er søtsaker eller kjeks i denne matboksen.
Vi spiser to smøremåltider hver dag og innimellom har vi havregrøt eller et varmmåltid.
Mat og frukt betales av dere foreldre med kr. 330,- pr. mnd.
Vi serverer melk, vann og grønsaker til alle måltider.
Ansatte spiser sammen med barna og betaler samme pris hver måned.
Vi ønsker at alle barna har en privat drikkeflaske tilgjengelig i barnehagen.
- Vi vil at barna skal lære å kle på og av seg selv etter hvert, og ønsker at foreldrene er med på denne øvelsen etter alder på barnet.
- Merk alt av privat utstyr, klær og fottøy barna har i barnehagen.
- sko/støvler/innesko eventuelt tøfler
- utedress tilpasset årstid/vær
- regnklær
- vognposer til de yngste
- ullklær
- sommerklær
- bytteklær
- Foreldre sender med vogn til de som skal sove.
- Myggnett og regntrekk er viktig.
- Ta med kos og smokk om barnet er vant til å ha det.
- Sovetiden registreres i Visma-appen.
Bursdagsbarnet er i hovedfokus denne dagen. Krone, sang, raketter, flagg, bilde og ballonger. Barnehagen ordner med smoothie eller is. Alle feirer sammen i forhold til størrelse på gruppa.
Vi ønsker ikke at barnet skal ha med leker hjemmefra. Er det gjenstander barnet trenger for trygghet, kan det selvfølgelig være med. Avtal med personalet på avdelingen.
Foreldre/foresatte må gi beskjed innen kl. 10.00 ved sykdom eller fravær hos barnet.
Barna skal ha fire uker ferie i løpet av barnehageåret. Tre uker av disse må tas sammenhengende i skolerutas sommerferie. Den fjerde uka kan deles opp i dager eller som hel uke.
Skolestarterne må ta ut alle sine ferieuker før 1. august det året de starter på skolen.
Vi viser ellers til kommunens vedtekter.
Søk barnehageplass
Du søker om barnehageplass via kommunens elektroniske søknadsskjema. Det gjelder om du søker for første gang, søker endring av plasstype eller søker overføring til annen barnehage.
Søknadsfrist
Du kan søke plass hele året, men 1. mars er søknadsfristen til hovedopptaket
Endre eller si opp plass
Dersom du har barnehageplass til ditt barn, men ønsker å søke om endringer eller si opp plassen kan du gjøre dette på barnehageportalen.
Søknadsskjema og mer informasjon - søk, endre eller si opp barnehageplass
Kræklingtuvo er ei tumlegruppe som vi sitter sammen med på gulvet og driver noe vi kaller for «rumpe-pedagogikk». Det vil si at vi sitter på gulvet sammen med barna og er der for dem hele tiden. Vi er ladestasjoner, tilretteleggere og trygge voksne. Motorikk, språk og sosialisering er sentrale faktorer i hverdagen sammen med de minste. De utfordres i kreative aktiviteter i forhold til aktivitetsplanene som vi lager ut fra fagområdene i rammeplan for barnehagen.
Typpertuvo er delt inn i tre ulike klubber etter årsklassene. 4 åringene heter Labbetussklubb, 5 åringene heter Bamseklubb og 6 åringene heter Tangsprell. I disse klubbene skal vi møte og leke med jevnaldrende, få ny kunnskap og erfaringer. Vi skal forske, bli kjent med, leke, utfordre og ha det gøy sammen. Den eldste gruppa får eget opplegg i forhold til overgangen fra barnehage til skole. Aktivitetene her er også planlagt ut fra fagområdene i barnehagens rammeplan.
Satser, betaling og opptak
Maksimalprisen for en barnehageplass fastsettes av Stortinget. Du betaler oppholdsbetaling i 11 mnd., juli er betalingsfri. Det gis søskenmoderasjon i tråd med kommunens vedtak og de enkelte private barnehagers vedtekter. Betaling for kost kommer i tillegg.
Gjeldene satser for foreldrebetaling i barnehage i 2025 kan du se under
Det gis søskenmoderasjon på 30% for 2. barn og 50% for 3. barn eller flere
Fra 1. august 2023 er det tredje barnet gratis.