VEDTEKTER NÆRINGSFONDET
NÆRØYSUND KOMMUNE
Formål
Formålet med næringsfondet er å legge til rette for verdiskaping gjennom næringsutvikling, samt bidra til etablering/utvikling av arbeidsplasser i Nærøysund kommune. Videre å sikre at hovedstrategiene i Strategisk Næringsplan Ytre Namdal 2020-2030, med tilhørende tiltak gjennomføres.
Hovedstrategiene er:
- Bærekraftig matproduksjon – fokus på havrommet, samt bio- og sirkulærøkonomi
- Bærekraftig industri – 0-utslippsvisjon
- Bærekraftig service – fokus på opplevelsesnæring
- Bærekraftig kunnskap – smarte samfunn
- Bærekraftig infrastruktur – 0-utslippsvisjon
- +1000 – en samskapende vekstregion med bo- og bli-lyst
Tiltak som faller inn under én eller flere av hovedstrategiene vil bli prioritert.
Målgruppe
Næringsfondet er åpent for søknader fra alle typer næringslivsaktører, slik som:
- gründere og nyetablerere
- etablert næringsliv
Midler fra næringsfondet tildeles ikke foretak som søker tilskudd som er i strid med nasjonale eller internasjonale lover og regler, eller bidrar til konkurransevridning i disfavør til annen næringsvirksomhet i kommunen, jf. EØS-avtalens regler om offentlig støtte.
Støtteformer og vilkår for støtte
Næringsfondet tildeler midler som tilskudd. Det gis ikke lån. Støtte kan ikke gis som garanti for lån (jf. kommunelovens § 14-19. Garantier) eller gjeldssanering.
Næringsfondet har tre tilskuddsformer:
1. Forretningsidé
Tilskudd på inntil 25 000 kr kan tildeles nyetablerere og gründere som har en forretningsidé, men med behov for å videreutvikle den. Støtten kan benyttes til kjøp av tjenester som kan bistå med å utvikle forretningsideer, søknader til virkemiddelapparatet, veiledning o.l. Støtten kan videre benyttes til markedsundersøkelser som er nødvendig for å gå videre med etablering av bedriften. Egeninnsats prissettes med inntil 400 kr pr. time.
2. Etablerering
Nystartede bedrifter kan tildeles inntil 60 000 kr. Beskrivelse av behov, budsjett og finansiering må følge søknaden. Egeninnsats prissettes med inntil 700 kr pr. time. Tilskuddet skal ikke gå til investeringer av lettomsettelige varer og varer med sterkt begrenset levetid/forbruksvarer.
3. Utvikling
Utviklingstiltak i en bedrift kan støttes med inntil 50% av totale kostnader, begrenset oppad til 150 000 kr. Egeninnsats godkjennes med inntil 700 kr pr. time. Kriterier som vektlegges er: Utvikling i antall arbeidsplasser, verdiskaping, soliditet og langsiktighet.
Behandling av søknad og vilkår for utbetaling
Søknader sendes inn via www.regionalforvaltning.no og behandles fortløpende.
Kommunedirektøren har delegert fullmakt til å foreta tildeling iht. vedtektene. Utvalg for næring og natur behandler søknader om tilskudd over 60 000 kr. Eventuelle søknader om tilskudd som overstiger 150 000 kr behandles i formannskapet/kommunestyret. Utvalg for næring og natur har innstillingsrett.
Kommunedirektøren rapporterer tildelinger fra næringsfondet til utvalg for næring og natur. Kommunestyret/formannskapet får disse som referatsaker.
Kort rapport der resultatene av arbeidet er vurdert i forhold til tiltakets målsettinger og tilsagnets vilkår, samt godkjent regnskap med dokumentasjon på påløpte utgifter skal legges ved anmodningen om utbetaling. Innlevering av utbetalingsanmodningen skjer på www.regionalforvaltning.no
Behovet for å foreta delutbetaling vurderes, etter skriftlig henvendelse fra tilskuddsmottaker, av kommunedirektøren i hvert enkelt tilfelle.
Anmodning om utbetaling av tilskudd skal skje senest innen 6 måneder fra tilsagnsdato. Kommunedirektøren kan etter skriftlig henvendelse forlenge fristen med inntil 6 måneder.
Mislighold og tilbakebetaling av tilskudd
Dersom det oppstår forhold som er i strid med forutsetningene for støtten, kan utvalg for næring og natur avkorte, eventuelt inndra den helt eller delvis.
Klagerett
Vedtaket kan påklages til kommunen. Klagefristen er 3 uker regnet fra den dagen da brevet kom fram til påført adressat. Det er tilstrekkelig at klagen er postlagt innen fristens utløp.
Klagen skal sendes skriftlig til den som har truffet vedtaket, angi vedtaket det klages over, den eller de endringer som ønskes, og de grunner søker vil anføre for klagen. Dersom søker klager så sent at det kan være uklart om søker har klaget i rett tid, bes søker oppgi når melding om vedtak kom frem.
Vedtatt av Nærøysund kommunstyre 17.12.2024