På MAKS (Mangfolds- og kvalifiseringssenteret) jobber vi målrettet med å bistå mennesker med å komme seg i jobb eller en videre utdanning. Vi har også over flere år hatt gode resultater, siden vi ble Nærøysund kommune har vår måloppnåelse variert mellom 59% og 72% (landsgjennomsnittet ligger på ca 50%). Dette er det antallet som går ut i jobb eller utdanning umiddelbart etter avsluttet introduksjonsprogram. Vi har bosatt flyktninger i kommunen siden 2010 og mange av disse har fått seg jobb, tatt fagbrev, fullført universitetsutdannelse, kjøpt seg hus og er godt integrert i lokalsamfunnet. Vi ønsker i tiden framover å presentere noen av disse menneskene og vil vise til det gode samarbeidet vi har med deltakerne selv, lokalt næringsliv og Ytre Namdal videregående skole. Uten dette samarbeidet hadde vi aldri lykkes med de gode resultatene.
Denne gangen ønsker vi å presentere Oleksii Bulychov og Sergii Sushinskiy som har jobber ved Viknaslipen i Hansvika
Publisert 31.05.2024 15.14
Oleksii Bulychov.
Jeg er 46 år.
Jeg er gift og har to barn.
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din?
Jeg er født og oppvokst i Ukraina, i byen Mariupol ved bredden av Azovhavet. Etter at jeg var ferdig med videregående skole, tjenestegjorde jeg i hæren. Jeg ble uteksaminert fra Azov State Technical University, avdeling for sveiseproduksjon. I 1999 begynte jeg å jobbe i en metallurgisk bedrift. Der jobbet jeg i 23 år frem til februar 2022. Jeg jobbet meg opp fra mekaniker til leder for reparasjonstjenesten på et av anleggene.
Hvordan vil du beskrive den første tiden i Norge?
Norge overrasker med sin uberørte natur og sitt mangfold av dyr, fugler og fisk. Samt vennlige og hyggelige mennesker som er klare til å hjelpe til med alt.
Etter språkpraksis fikk jeg jobb hos Viknaslipen AS. Selskapet driver med vedlikehold og produksjon av skip og båter. Teamet er vennlig og profesjonelt. I løpet av jobben har jeg fått en del erfaring som jeg ikke hadde fra før. Men min erfaring med å jobbe med metall og maskiner er også veldig nyttig.
Hva er framtidsplanene dine?
Fremtidsplanene mine er å bo og jobbe i Norge. Jeg liker å gå turer i skog og fjell og å fiske. Jeg ønsker å dra tilbake til hjembyen min hvor slektninger og venner har bodd og hvor jeg har bodd i mange år.
Sergii Sushinskiy
Jeg er 31 år gammel.
Jeg kom fra Ukraina for 2 år siden.
Jeg kom med familien min. Jeg har en sønn og en datter.
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din?
Jeg studerte I 4 år på college med hovedfag i sveising. Etter endt utdanning tjenestegjorde jeg i hæren i 5 år. Jeg jobbet som konsulent I byggevareforretninger og bilverksteder.
Hva kan du fortelle om arbeidsstedet ditt?
Jeg jobber for verftsfirmaet Viknaslipen AS. Før jeg fikk jobb hadde jeg språkpraksis i et halvt år der. Arbeidet er interessant og variert, det er ingen monotoni i arbeidshverdagen. Hver dag får jeg en ny oppgave. Dette kan variere fra maling av fartøy til tig -sveising. Her er det rom for å utvikle seg og det er fortsatt mye å lære.
Hva er framtidsplanene dine?
Mine planer for fremtiden er å jobbe med å utvikle og forbedre mine ferdigheter. Jeg ønsker å bli bedre på å lære norsk språk.
Viknaslipen AS - Vigdis Nordheim, HR-leder
Hvorfor ønsket dere å gi Sergeii og Oleksi en praksisplass hos dere?
Her er det to aspekter: Det ene er bedriftens ansvar for å bidra til at mennesker kan få en sjanse i arbeidslivet, være en aktør som tar vårt ansvar på alvor med tanke på FNs bærekraftsmål både i forhold til bærekraftige samfunn og god helse og livskvalitet. Her må alle bidra, også vi som er arbeidsgivere.
Det andre er jo områdets store behov for arbeidskraft. Vi trenger hele tiden dyktige arbeidsfolk og det å inngå en slik avtale om språkpraksis er en gyllen mulighet for å se arbeidskompetanse og egnethet hos deltakerne. Dette førte jo i vårt tilfelle til at vi tilbydde både Oleksi og Sergeii fast jobb i firmaet etter endt språkpraksis. Begge gutta utviklet sine språkkunnskaper godt i praksisperioden og arbeidet med språk er noe de jobber med fortsatt.
Vi mener det er gjort en god kartlegging av MAKS for å utrede hvilke skoleelever som kan passe inn i vår bedrift, og med oppfølging og kommunikasjon har det vært en fin prosess i praksistiden. Men det krever at vi som bedrift tar vårt ansvar på alvor, begge personer skal følges opp og ha en trygg arbeidshverdag. HMS er viktig og før språket er helt på plass krever det noe mer ressurser for å kvalitetssikre at dette er ivaretatt. Både Oleksi og Sergeii passer godt inn i arbeidsmiljøet på Viknaslipen, deres arbeidsoppgaver består hovedsakelig i tilrettelegging i produksjonen og jo mer kompetanse de bygger jo flere arbeidsoppgaver kan vi sette dem til.