Alle ansatte ved institusjon, hjemmebaserte tjenester, legekontor og legevakt.
Sikre at ansatte er kjent med ansvarsfordelingen når det gjelder infeksjonsforebyggende og infeksjonsovervåkende arbeid ved institusjon.
Sikre at ansatte i institusjon, hjemmetjenesten og ved legekontor/legevakt er kjent med rutiner som er aktuelle ved deres virksomhet.
Enhetsleder for institusjon:
- Har det faglige og organisatoriske ansvaret både for infeksjonsovervåkingen og infeksjonsforebyggingen i institusjon.
- Skal sørge for at infeksjonskontrollprogrammet blir utformet, iverksatt og vedlikeholdt som en del av virksomhetens internkontrollsystem.
- Skal være godt kjent med infeksjonskontrollprogrammets innhold og sørge for at det holdes oppdatert.
- Har i samarbeid med kvalitetsrådgiver i Helse og velferd ansvaret for oppdatering av de infeksjonsforebyggende prosedyrene. Prosedyrene vedtas først i Formøte i Kvalitetsutvalget(bestående av avdelingsledere og kvalitetsrådgiver), deretter i Kvalitetsutvalget for Helse og velferd(enhetsledere, kvalitetsrådgiver og kommuneoverlege) hvor kommuneoverlegen( smittevernslegen ) har en sentral funksjon.
Avdelingsleder fungerer som smittevernkontakt:
- Skal sørge for at berørt personell blir kjent med programmets innhold, spesielt de deler av det som er aktuelle for den enkelte arbeidstaker, og at personalet gis grunnleggende undervisning i smittevern.
- Skal sørge for at resultater fra infeksjonsovervåking, hygienerunder, avvikshåndtering og lignende føres tilbake til de ansatte.
- Har ansvaret for at avdelingenes daglige virksomhet foregår i samsvar med infeksjonskontrollprogrammet.
- Har ansvar for at det utarbeides en plan for undervisning og opplæring av avdelingens personell i smittevern.
- Har ansvar for tilrettelegging av de fysiske forholdene, slik at disse ikke hindrer pasientene eller ansatte i å utføre smitteforebyggende tiltak.
Infeksjonskontrollprogrammet gjelder i utgangspunktet for institusjoner(sykehjem). Kommunen har valgt å ta med andre tjenester, selv om de ikke rent juridisk er forpliktet til å følge rutinene i sin helhet. Mange av rutinene gjelder for kommunens helsetjenester generelt for at krav til forsvarlighet skal være oppfylt.
Hver enkelt ansatt
Alt personale har ansvar for å følge de krav, rutiner og prosedyrer som infeksjonskontrollprogrammet omhandler, og ellers utøve sin virksomhet på en slik måte at forekomsten av infeksjoner i institusjonen forhindres/begrenses.
Sykehjemslegen
Sykehjemslege er institusjonsledelsens nærmeste medisinsk - faglige rådgiver og det er en fordel om sykehjemslege blir trukket inn som medisinskfaglig rådgiver i spørsmål som har med smittevern å gjøre. Sykehjemslege bør kunne gi råd og veiledning om smitteverntiltak knyttet til enkeltsykdommer, gi hjelp ved oppklaring og kontroll av infeksjonsutbrudd og bidra i infeksjonsregistreringen.
Sykehjemslegen skal være godt kjent med infeksjonskontrollprogrammet.
Overfor pasienter med smittsomme sykdommer er sykehjemslegen pålagt visse oppgaver gjennom smittevernloven, som for eksempel plikt til å undersøke mulige smittebærere, utføre smitteoppsporing og melde smittsomme sykdommer.
Kommuneoverlegen
Kommuneoverlegen skal utføre de oppgaver innen smittevernet som pålegges i lov av 5. aug. 1994 nr. 55 om vern mot smittsomme sykdommer.
Kommuneoverlegen (smittevernlegen) skal:
- Utarbeide forslag til plan for helsetjenestens arbeid med vern mot smittsomme sykdommer, herunder beredskapsplaner og -tiltak, å organisere og lede dette arbeidet.
- Ha løpende oversikt over de infeksjonsepidemiologiske forholdene i kommunen.
- Utarbeide forslag til forebyggende tiltak for kommunen.
- Bistå kommunen, helsepersonell og andre i kommunen som har oppgaver i arbeidet med vern mot smittsomme sykdommer.
- Gi informasjon, opplysninger og råd til befolkningen om vern mot smittsomme sykdommer.
- Utføre alle andre oppgaver som følger av loven eller bestemmelser i medhold til loven, og medvirke til effektive tiltak for å forebygge smittsomme sykdommer og motvirke at de blir overført.
Dette innebærer at kommuneoverlegen har en sentral rolle i forbindelse med gjennomføring av et infeksjonskontrollprogram, og at det infeksjonsforebyggende – og infeksjonsovervåkende arbeidet på institusjonen må sees i sammenheng med kommunens øvrige planer for smittevern.
Kommuneoverlegen(smittevernlegen) i Nærøysund kommune godkjenner det faglige innholdet i dokumentene i infeksjonskontrollprogrammet.
Viktige samarbeidspartnere:
- Helse Trøndelag, avdeling Namsos eller Levanger - smittevernansvarlig - kan bistå med smittevernfaglige spørsmål og kompetanse. De kan kontaktes pr telefon/mail.
- Statlige etater som Statsforvalter, Arbeidstilsynet, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet.
Oppdatering og revisjon av infeksjonskontrollprogrammet
- Oppdatering og revisjon av infeksjonskontrollprogrammet gjennomføres i henhold til prosedyrene i kvalitetssystemet og i henhold til gjeldende lover, forskrifter og gjeldende krav.
- Revisjon bør ta utgangspunkt i funn i kritiske punkter eller ny fagkunnskap.
- Internkontroll settes i system gjennom årshjul. Det tas utgangspunkt kritiske punkter - jfr eget skjema- og registrerte avvik.
- Årshjul for Kvalitetsutvalget definerer når revisjon foretas, slik at de tjenestene som omfattes har gjennomført punkt 3 før Formøte i Kvalitetsutvalget og møtet i Kvalitetsutvalget.
Avvikshåndtering
Hva kan betegnes som avvik?
- Feil og mangler på utstyr, instrumenter og maskiner
- Brudd på etterlevelse av rutiner og prosedyrer
- Systemfeil- eller mangel, feks ved skriftlige rutiner eller prosedyre
Avvik meldes i Compilo av den som oppdager avviket. Nærmeste leder har ansvar for å lukke avviket. Konsekvenser av avviket, strakstiltak eller korrigerende tiltak, bør diskuteres tverrfaglig.
Avvik for infeksjonskontrollprogram vil i Compilo bli bygd opp med underpunkter, slik at det er mulig å hente ut statistikk på hvilke punkter avvik registreres.