Alle ansatte som skal foreta desinfeksjon.
Gjelder all bruk av desinfeksjon ved institusjonen.
Sikre at ansatte får kjennskap til prinsipper for desinfeksjon.
Sikre at ansatte kjenner til hvilke desinfeksjonsmetoder og midler som skal brukes, og riktig bruk av disse. Det finnes en egen prosedyre for kjemisk desinfeksjon.
Arbeidsgiver er ansvarlig for at institusjonen har tilgang på de desinfeksjonsmidlene som skal brukes.
Den enkelte arbeidstaker har ansvar for å sette seg inn i de ulike desinfeksjonsmetodene, samt de ulike midlenes virkeområde, bruksløsning og virketid.
Desinfeksjon er en prosess som uskadeliggjør de fleste patogene virus, sopp og vegetative bakterier, inklusive mykobakterier (tuberkelbakterier). Desinfeksjon dreper ikke bakteriesporer, det er det kun steriliseringsprosessen som gjør.
Alt flergangsutstyr som har vært i kontakt med pasienter eller deres produkter (ekskreter, sekreter, blod osv), skal betraktes som infiserte og skal desinfiseres etter bruk. Vanligvis benyttes Spyledekontaminator (bekkenspyler) eller vaskedekontaminator (instrumentvaskemaskin). I visse tilfeller desinfiseres også tilsølte områder og overflater, for eksempel ved isoleringspleie. Et kjemisk desinfeksjonsmiddel må benyttes i slike tilfeller.
Varmedesinfeksjon
Desinfeksjon med fuktig varme (dekontaminator eller instrumentvaskemaskin) er den sikreste, enkleste, rimeligste og mest miljøvennlige av alle desinfeksjonsmetoder. Metoden skal brukes der det er praktisk mulig. I dekontaminator eller instrumentvaskemaskin foregår rengjøring og desinfeksjon samtidig ved 85 ºC i et lukket system.
Kjemisk desinfeksjon
Kjemisk desinfeksjon skal bare brukes når fuktig varme ikke kan anvendes. Dette kan være nødvendig p.g.a. utstyrets størrelse, konstruksjon og varmefølsomhet. Desinfeksjon bør utføres forut for rengjøring for å beskytte personalet og omgivelsene mot spredning av smittestoff. I visse situasjoner kan det være nødvendig å rengjøre først for å redusere mengden organisk materiale.
Godkjente desinfeksjonsmidler til teknisk bruk
- Desinfeksjonssprit 70 % har effekt på de fleste smittestoffer, men kan kun benyttes på rengjorte og tørre flater. Spriten mister mye av sin desinfiserende evne i kontakt med eggehvitestoffer, fett, blod mm.
- Pera Safe kan benyttes ved bakteriell smitte, og skal benyttes når Tuberkulose eller Clostridoides difficile er påvist eller ikke kan utelukkes. Kan også benyttes ved Norovirus.
- Virkon anbefales brukt på virus (inkl. alle virus som gir blodsmitte), sopp og vegetative bakterier, unntatt mykobakterier (Tuberkulose) og Clostridium difficile.
Se også produktdatablad og bruksanvisning for det enkelte middelet.
Valg av desinfeksjonsmiddel avhenger av
- Hvilke mikrober som skal drepes
- Hva utstyret tåler
- Grad av forurensning av organisk materialet
Viktige regler ved kjemiske desinfeksjonsprosedyrer
- Følg alltid bruksanvisning/blandingsprosedyre for det enkelte desinfeksjonsmiddel
- Velg riktig middel, med riktig konsentrasjon
- Kontroller holdbarheten
- Overhold desinfeksjonstiden, bruk tidsur
- Sammensatt utstyr må demonteres så langt det er mulig
- Alle deler av utstyret må være under væskenivå
- Eventuelle kanaler og hulrom må være fylt av desinfeksjonsmiddel
- Desinfisert utstyr må rengjøres grundig før det tørkes
- Benytt beskyttelses utstyr i følge bruksanvisning
Spørsmål om desinfeksjon
Spørsmål om bruk av desinfeksjonsmetoder og -midler kan rettes til hygienesykepleier.