Ansatte som kommer i kontakt med smitteførende pasienter med indikasjon for kontaktsmitte med munnbind.
Forhindre spredning av sykdomsfremkallende mikrober/smittsom sykdom til medpasienter, personale og miljø. Sikre at ansatte som skal isolere pasienter med kontaktsmitte med munnbind får tilstrekkelig informasjon.
- Enhetsleder/avdelingsleder har ansvar for at institusjonen har skriftlige krav, rutiner og prosedyrer i forhold til isolering av pasienter.
- Legen og/eller ansvarlig sykepleier har ansvar for å vurdere om en pasient trenger å isoleres og evt. hvilket regime som skal følges.
- Kun legen kan avgjøre når isoleringen kan opphøre.
- Ansvarsvakt sykepleier har ansvar for gjennomføringen av smitteregimet og for å informere alle berørte parter.
- Avdelingsleder er ansvarlig for at avdelingens personale får nødvendig opplæring og informasjon i forhold til rutiner ved isolering, og at personalet følger disse.
- Pleiepersonalet har ansvar for å sette seg inn i gjeldende prosedyre, og å overholde denne.
Plassering av pasient
Et vanlig enerom brukes til isolering. Rommet har eget toalett og dusj. Dersom pasienten kommer utenfra transporteres pasienten direkte til isoleringsrommet. Opphold i fellesarealer kortest mulig. Før pasienten legges inn, bør alt unødvendig inventar og utstyr fjernes fra rommet. Døren holdes lukket.
Merking av pasientrom
Rom hvor det ligger smittsomme pasienter skal være tydelig merket ved oppslag på døren med opplysninger om:
- Det aktuelle isoleringsregimet
- Adgang til rommet er begrenset
- Hvor besøkende skal henvende seg
- Advarselsmerke for biologiske faktorer
Informasjon til pasienten
Det er viktig at pasienten oppfatter prinsippene ved isolering. Tiltakene baseres på gyldig samtykke og begrenses til det som er helt påkrevd i forhold til faren for smitteoverføring. Det må gis grundig informasjon om isoleringstiltakene. Informasjonen bør omfatte:
- Hvorfor isolering iverksettes
- Hva som er smitteførende
- Hvordan smitteoverføring skjer
- De aktuelle forholdsregler og antatt varighet av disse
Ren og uren sone
Skille mellom rent og urent er viktig. Det må defineres hva som skal være ren og uren sone i hvert enkelt tilfelle. Isolatrommet regnes som uren sone. En sluse eller forgang regnes som ren eller eventuelt som delt sone. Man kan også lage ren sone utenfor døren til pasientrommet. Alternativt opprette ren sone i pasientrommet.
I ren sone kan man ha tralle, knagger, hyller eller kurver til beskyttelsesutstyr (hansker, smittefrakk og munnbind) og annet rent utstyr.
I uren sone, altså i pasientrommet, bør man også ha tralle, hyller eller kurver for urent utstyr, der man kan sette fra seg ting ved passasje ut av rommet.
Her bør det også være plass til avfallsbeholder med lokk.
Forholdene skal legges til rette for at hånddesinfeksjon og håndvask kan gjennomføres på en tilfredsstillende måte.
Beskyttelsesutstyr
- Smittefrakk brukes ved direkte kontakt med pasient eller forurenset utstyr.
- Munnbind brukes av alle som går inn i pasientrommet.er som regel ikke nødvendig, men skal benyttes ved fare for søl/sprut av kroppsvæsker
- Hansker brukes ved kontakt med infeksiøst materiale, blod, kroppsvæsker, slimhinner, sår (ikke-intakt hud) og forurensede gjenstander, utstyr og overflater.
- Briller/visir brukes ved fare for sprut av infeksiøst materiale.
- Lue/hette brukes ved fare for direkte tilsøling av håret med infisert materiale.
Påkledning / avkledning, når beskyttelsesutstyr skal anvendes:
Beskyttelsesutstyret skal tas på i ren sone.
Tas av innenfor døren til pasientrommet, eventuelt i sluse/forgang dersom dette finnes. Husk håndhygiene etter at utstyret er tatt av og umiddelbart før du forlater rommet.
Obs! vurder hvilke beskyttelse du trenger ut fra arbeidsoppgave og isoleringsregime. Behov for hanskeskift og håndhygiene er det samme på isolat, som ved annen pleie.
- Bytt alltid hansker etter urene oppgaver, også inne i isolatet.
- Utfør håndhygiene mellom hvert hanskeskift.
- Hansker skal være tilgjengelig inne på isolatet.
Engangs smittefrakker skal kun brukes en gang og kastes deretter som avfall (se håndtering av avfall). Flergangsfrakker som skal henges opp igjen skal henges med utsiden ut dersom de henger inne i pasientens rom (uren sone). Dersom det finnes sluse/forgang og frakken henges der skal innsiden vende ut.
Påkledning - rekkefølge:
1. Utfør håndhygiene
2. Ta på munnbind (åndedrettsvern)
-Synskorrigerende brille bør tas av ved tilpassing
3. Ta på eventuell øyebeskyttelse og hette
4. Ta på smittefrakk
5. Ta på hansker
Avkledning -rekkefølge:
1. Ta av hanskene, utfør håndhygiene
2. Ta av smittefrakk, som kastes. Utfør håndhygiene.
3. Ta av øyebeskyttelse og eventuell hette
-Flergangs øyebeskyttelse kan rengjøres og desinfiseres etter bruk
-Synskorrigerende brille vaskes ved kontaminering
4. Ta av munnbind (åndedrettsvern), utfør håndhygiene
Håndhygiene
Håndhygiene utføres i henhold til gjeldende prosedyre, og må alltid utføres før isoleringsenheten forlates. Personalet skal alltid utføre håndhygiene etter direkte kontakt med forurenset materiale og utstyr selv om hansker har vært benyttet. Håndsmykker, armbåndur og lignende skal ikke brukes. Negler skal være korte, uten neglelakk. Kunstige negler er ikke tillatt.
Pasienter og besøkende må instrueres i god håndhygiene.
Dokumenter
Pasientjournal, kurve o.a. skal som hovedregel ikke bringes inn i enerommet. Evt oppbevares i definert ren sone i rommet.
Bestikk/servise
Vanlig bestikk og servise kan brukes. La serveringsbrettet stå igjen i sluse/forgang, evt på tralle eller lignende utenfor pasientens rom og ta inn bestikk og servise til pasienten. Serveringsbrettet kan evt tas med inn i pasientens rom og settes på definert, ren plass. Service/bestikk/matbrett bringes i lukket plastpose til avdelingskjøkken, og settes direkte i oppvaskmaskin (evt kan utstyret plasseres sammen med annet brukt servise). Oppvaskmaskin settes på umiddelbart. Obs hansker/plastpose behandles som smitteavfall. Håndvask etterpå.
Flergangsutstyr
Nødvendig undersøkelsesutstyr (stetoskop, lommelykt, staseslange og lignende) oppbevares på enerommet og skal ikke bringes ut og inn. Når det ikke lenger er bruk for utstyret, skal dette desinfiseres. Utstyret emballeres i plastpose, bringes direkte til avdelingens skyllerom og desinfiseres umiddelbart. Bekken, urinflasker, vaskefat, blomstervase, instrumenter osv. emballeres i plastpose og bringes direkte til skyllerommet for varmedesinfeksjon. Utstyr som ikke tåler varme, desinfiseres med godkjent desinfeksjonsmiddel.
Utstyr som må desinfiseres og som ikke tåler varmebehandling eller å ligge nedsenket i godkjent desinfeksjonsmiddel, skal i stedet fuktes med desinfeksjonsmiddel som skal virke godkjent virketid. Ved behov må desinfeksjonsmidlet påføres flere ganger. Flatene skal være fuktige under hele virketiden. Deretter foretas vanlig rengjøring.
Utstyr som er vanskelig å desinfisere (fjernkontroll, telefon, EKG apparat m.m) kan med fordel pakkes inn i plastfolie eller plastposer med zip - lås. Utstyr som har vært beskyttet med slik barriere trenger ikke desinfiseres etterpå.
Laboratorieprøver
Flergangsutstyr til prøvetaking (staseslange, holder til blodprøvetaking og lignende) skal oppbevares i enerommet og ikke bringes ut og inn. Rekvisisjonen skal ikke bringes inn i enerommet. Hvis prøvebeholderen blir forurenset på utsiden, må den desinfiseres med godkjent desinfeksjonsmiddel.
Den som skal ta prøven, må på forhånd vurdere om det er nødvendig med assistent fra annet personell p.g.a. spesielle forhold i pasientrommet. Ved prøvetaking skal det vanligvis brukes samme beskyttelsesutstyr som ved alle andre prosedyrer der man kommer i direkte kontakt med pasienten. Hvis selve prøvetakingen kan tenkes å medføre spesiell risiko, f.eks. ukontrollert sprut/søl med smittefarlig materiale, er det viktig å legge forholdene til rette for å unngå smittespredning, f.eks. tildekking av sengetøy med plast, bruk av øyebeskyttelse i tillegg til munnbind o.l.
Emballering og transport
Laboratorieprøver skal fortrinnsvis klargjøres i sin primære prøvebeholder i pasientrommet. Overføring av urin- og fæces prøver til rene glass skal skje i skyllerommet. Man må tilse at prøvebeholderen ikke forurenses på utsiden. Dersom dette skjer, skal prøvebeholderen desinfiseres på utsiden. Prøvebeholderen legges deretter i transportbeholder. Forsendelse av prøver må bare skje i beholdere som er beregnet for formålet. De må være robuste og tette. Rekvisisjonen skal følge prøven på en slik måte at den ikke blir tilsølt dersom det skulle oppstå lekkasje.
Brukt prøvetakingsutstyr
Ved bruk av sprøyte og spiss til prøvetaking skal spissen kastes direkte i kanyleboks. Plasthylsen som beskytter sprøytespissen skal ikke settes tilbake på plass etter at sprøyten er brukt. Dette for å hindre stikkskader. Ved bruk av vakuumsystem til prøvetaking der kanylen er festet i en holder, må imidlertid beskyttelseshylsen settes på før spissen kobles fra holderen. Det kan gjøres ved å benytte en spesiell holder for dette formålet. Beholder for stikkende/skjærende engangsutstyr skal oppbevares i pasientrommet. Engangs prøvetakingsutstyr som ikke er stikkende/skjærende, kastes som vanlig avfall dersom det ikke er synlig forurenset (se håndtering av avfall).
Skittentøy
Behandles som smittetøy.
Skittentøy rulles forsiktig sammen inne på pasientrommet og legges direkte (uten mellomlagring på nattbord, møbler, gulv e.l.) i pose for smittetøy. Den plasseres deretter i spesielt merket sekk for infisert tøy (gul tøysekk). Blir posen tilsølt på utsiden med infisert materiale, skal den dobbeltemballeres med ny pose før den bringes ut til skittentøysekken. Rutinemessig dobbeltemballering er imidlertid ikke nødvendig. Unngå unødvendig risting av sengetøy.
Privat tøy
Det anbefales at tøy som pasientene bruker, er av en kvalitet som kan vaskes i maskin ved 85 °C under pågående infeksjon.
Behandlingen av tøy som ikke tåler så høy temperatur må vurderes i hvert enkelt tilfelle i samråd med pasient/pårørende. Hvis privat tøy vaskes i vaskemaskin, ved lavere temperatur enn 85 °C, må tøyet vaskes separat og tom vaskemaskinen må kjøres ved 85 °C etterpå. Forurenset tøy kan bløtlegges i VirkKon/Lifeclean og vaskes i vaskemaskin etter endt virketid. Bruk da den høyeste temperaturen tøyet tåler, tilsett ikke vaskepulver (fare for overskumming). Det er viktig å overholde virketiden og ikke la tøyet ligge lenger enn 10 minutter i desinfeksjonsløsningen. Ellers kan tøyet ta farge av løsningen. Denne fargen går som oftest bort ved påfølgende vask i maskin. Tøy som sendes til vaskeriet må avdelingens personale emballere tøyet på en slik måte at vaskeripersonalet vet at det er smittetøy de håndterer.
Stoff/tekstiler/møbler
Forurenset møbelstoff kan vaskes med VirKon.
Avfall
Avfall som er direkte (dryppende vått/fare for lekkasje fra avfallssekk) forurenset med smittefarlig materiale (brukte bandasjer, drenasjemateriell, bleier, brukt beskyttelsesutstyr o.a.) er smitteavfall og legges i avfallsbøtte med plastpose som lukkes forsvarlig og kastes deretter som smitteavfall. Hvis avfallsposen blir forurenset med infeksiøst materiale på utsiden, bør den dobbeltemballeres med ny plastpose. Rutinemessig dobbeltemballering er ikke nødvendig. Stikkende/skjærende avfall legges direkte i tett kanyleboks.
Avfall som ikke er direkte (synlig og vått/dryppende) forurenset, kan behandles som vanlig ikke-infisert avfall (husholdningsavfall).
Spesielt vanskelig avfall med mye flytende materiale, f.eks. engangsbeholdere til oppsamling av drensvæske/sekret, spyttekrus osv., bør tømmes i toalett og tom beholder kastes som restavfall. Beholderen kan eventuelt desinfiseres og behandles som vanlig avfall. Kan ikke dette gjennomføres, må slikt avfall emballeres og legges i egnet fuktbestandig beholder som lukkes godt igjen før det transporteres ut av avdelingen.
Avfall skal ikke oppbevares på pasientens rom eller i sluse/forgang. Det skal fjernes når arbeidsoppgaven en utført.
Daglig rengjøring
Rengjøringspersonalet følger samme retningslinjer for påkledning som pleiepersonalet. Enerommet rengjøres på vanlig måte, men bør vaskes til sist, med rombundet utstyr. Rengjøringsutstyret desinfiseres etter bruk, helst i dekontaminator. Vaskevannet tømmes i pasienttoalettet med etterfølgende varmedesinfeksjon av rengjøringsutstyret i avdelingens skyllerom. Vaskeutstyr som ikke kan varmedesinfiseres (langkost, svaber, moppestativ o.l.) desinfiseres med kjemisk desinfeksjonsmiddel, men dette behøver ikke gjøres før isoleringen opphører. Dersom det brukes engangsklut/mopp, kastes denne etter bruk (se håndtering av avfall). Flergangsklut/mopp sendes til vask etter bruk som smittetøy.
Desinfeksjon
Ved søl av infeksiøst materiale skal det straks utføres flekkdesinfeksjon med godkjent desinfeksjonsmiddel. Den som søler infisert materiale eller oppdager slikt søl, skal straks foreta flekkdesinfeksjon. Det vil ofte være mest praktisk å fjerne sølet mekanisk ved hjelp av et absorberende materiale (cellestoff, tørkepapir e.l.). Bruk hansker. Deretter fukter man området med desinfeksjonsmiddel (70 % sprit/VirKon/PeraSafe) og lar dette virke i godkjent virketid. Etter dette foretas vanlig rengjøring.
Transport av pasient ut av enerommet
Transport av pasient ut av enerommet bør unngås. Dersom dette er nødvendig av hensyn til adekvat undersøkelse eller behandling, må alle bandasjer og eventuelt bleie være nyskiftet og all sekresjon under kontroll. Ved luftveisinfeksjon kan pasienten bruke munnbind ved opphold utenfor isolatet, evt instrueres i å bruke engangs lommetørkle ved hosting/nysing og ha tilgang på pose, til brukte lommetørkler, som lukkes. Det må ikke være fare for spredning av infisert materiale til omgivelsene. Pasienten må få rent tøy og ren seng / rullestol og må utføre håndhygiene før transport ut av enerommet. Det er en forutsetning at pasienten følger pleiepersonalets anvisninger og forøvrig har forståelse for hvordan han/hun skal oppføre seg for å unngå smittespredning. Transportpersonalet må få nødvendig informasjon om smittemåte og relevante smitteverntiltak.
Personalet som utfører transporten må få instruksjon i nødvendige smitteforebyggende tiltak. Behov for beskyttelsesutstyr må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Dersom det forventes nærkontakt med pasient under transporten bør beskyttelsesutstyr brukes. Det må være mulighet for hånddesinfeksjon under transport (medbrakt desinfeksjonssprit). Vurder risiko for søl under transport og ta med absorberende materiale og desinfeksjonsservietter ved behov. Papirer som medbringes, legges i plastmappe (skal ikke legges i sengen/rullestol/båre). Uniform kan skiftes etter endt oppdrag (hvis mulig) og håndhygiene utføres.
Besøkende
Besøk bør begrenses, og helst ikke mer enn 1-2 personer av gangen. Barn bør ikke komme på besøk i isolatet, med mindre det er sterke psykososiale grunner til det. Det er viktig at besøkende oppfatter prinsippene ved isolering. Hvilke informasjon som skal gis, avklares med pasienten på forhånd (informert samtykke). Informasjonen bør omfatte: Hvorfor isolering iverksettes, hva som er smitteførende, hvordan smitteoverføring skjer og hvordan besøkende skal oppføre seg i pasientrommet. Besøkende må instrueres i håndhygiene og riktig bruk av beskyttelsesutstyr, det vurderes om de skal bruke samme retningslinjer for påkledning som personalet. Besøkende skal ikke sitte på sengekanten, men benytte egen stol ved sengen. Det er ikke tillatt å berøre utstyr som pasienten bruker, for eksempel slanger, apparater. Besøkende skal ikke besøke andre pasienter på institusjonen etterpå. Beskyttelsesutstyr som eventuelt ble brukt skal kastes. Håndhygiene når enerommet forlates. Gi besøkende ”Informasjon til besøkende ved smitte.”
Opphør av isolering
- Pasienten bør dusje / helkroppsvask og få rent tøy, bleier, bandasjer m.m.
-
Smitterobot til rengjøring av rom: Synlig forurensede flater må vaskes først. Sett opp skapdører, badedør, dekk til ventilasjon i taket med fasttapet spesialplast. Sengetøy og privat tøy sendes til smittevask. Evt hjelpemidler kan med fordel stå på rommet. Døra inn til pasientrommet skal tapes igjen.
Steammaskin til vask av rom: kan evt benyttes (holder 187 gr) alt tøy fjernes på forhånd
Hvis ovennevnte utstyr ikke er tilgjengelig:
- Dyne/pute sendes til vask som smittetøy.
- Madrass med fast plasttrekk desinfiseres med godkjent kjemisk desinfeksjonsmiddel på enerommet. Desinfeksjonsmiddelet skal virke godkjent virketid. Ved behov må desinfeksjonsmidlet påføres flere ganger. Flatene skal være fuktige under hele virketiden. Madrassen vaskes deretter på vanlig måte. Madrass med stofftrekk: trekket sendes til vask som smittetøy, madrassen legges i to store (gule) plastsekker og sendes til vask som smittetøy, eller sendes med sengen der hvor det er sengesentral.
- Gardiner sendes til vask dersom de er synlig tilsølt. Gjelder også forheng.
- Utstyr som tåler varmedesinfeksjon, emballeres i plastpose, bringes direkte til skyllerommet og desinfiseres i dekontaminator/instrumentvaskemaskin. Utstyr som ikke tåler varmedesinfeksjon, desinfiseres med godkjent kjemisk desinfeksjonsmiddel. Desinfeksjonsmiddelet skal virke godkjent virketid. Ved behov må desinfeksjonsmidlet påføres flere ganger. Flatene skal være fuktige under hele virketiden. Utstyret vaskes deretter på vanlig måte. Utstyr som ikke kan desinfiseres, inkludert ubrukt engangsutstyr som ikke har vært oppbevart i lukket skuff/skap, kastes som avfall. Dersom man med sikkerhet vet at engangsutstyret ikke er forurenset trenger man ikke kaste det (hvis det har ligget urørt og emballasjen er intakt).
- Inventar som seng, nattbord og annet inventar som pasienten eller personalet har vært i direkte kontakt med (husk håndtak, hendler, brytere, ringesignal, ringesnor o.a.) desinfiseres med godkjent kjemisk desinfeksjonsmiddel på enerommet. Desinfeksjonsmiddelet skal virke godkjent virketid. Ved behov må desinfeksjonsmidlet påføres flere ganger. Flatene skal være fuktige under hele virketiden. Inventaret vaskes deretter på vanlig måte. Se her for avkryssingsliste for desinfeksjon av berøringspunkter. (DOCX, 22 kB)
- Flater flekkdesinfiseres ved behov, det vil si dersom det er synlig forurensning der. I tillegg desinfiseres alle flater som kan ha vært berørt med hender (lysbrytere, dørkarmer, dørblad, skapdører, skuffehåndtak, kraner på servanter, toalett sete, dispensere, telefon osv) med godkjent desinfeksjonsmiddel. Desinfeksjonsmiddelet skal virke godkjent virketid. Ved behov må desinfeksjonsmidlet påføres flere ganger. Flatene skal være fuktige under hele virketiden. Deretter vaskes flatene på vanlig måte.
- Bøker, blader, aviser o.l. kastes som husholdningsavfall.
- Søppelbøtte, såpedispensere, toalettbørste dekontamineres i dekontaminator. Toalettpapirrull kastes, 3-4 håndtørkepapir kastes.
Opphør av isolering når pasienten fortsatt skal ligge i rommet
Hvis pasienten fortsatt skal ligge i rommet etter at isoleringen er avsluttet, flyttes han/hun over i en ren seng før desinfeksjon/rengjøring foretas etter de regler som gjelder for avslutning av det aktuelle isoleringsregimet. Pasienten bør flyttes ut av rommet mens desinfeksjonen pågår.
Stell av døde
Ved stell av døde som har vært isolert, skal personalet benytte de samme forholdsregler mot smitteoverføring som om pasienten var i live. Før den døde kjøres ut av rommet, skal alle sår og sekresjonsåpninger være tildekket med nyskiftet bandasje/bleie. Sengetøy og evt. pasienttøy skal være rent. Den døde sluttstelles i tråd med sykehjemmets rutiner. Pasienten omsluttes deretter av et rent laken som merkes med f.eks. gul merkelapp som tegn på smitte av hensyn til den videre behandling av den døde.
Dersom en pasient er død av en særlig smittsom sykdom, skal legemet omsluttes av vanntett emballasje som er egnet for formålet, og merkes tydelig med smittefare. Lege som skriver legeerklæring om dødsfall, skal varsle kommunelegen og den som henter liket, dersom dødsfallet skyldes en mistenkt eller påvist smittsom sykdom som gjør at det må tas særlige forholdsregler for å unngå overføring av smitte