Blodsmitte/stikkskader

Målgruppe

Alt helsepersonell som har pasientkontakt også elever, lærlinger, studenter og vikarer. Prosedyren gjelder både i tilfelle der smittekilde har en kjent/mistenkt blodsmittesykdom, og der status hos smittekilden er ukjent.

Alt helsepersonell i kommunehelsetjenesten, spesielt legevaktspersonell

Hensikt

Å beskytte personalet mot smittestoffer som overføres via blod, og sørge for at personale som eksponeres for smittestoff i blod får nødvendig førstehjelp og adekvat vurdering, behandling og oppfølging.

Ansvar

  • Den som utsettes for stikkskade eller annen blodsmitteuhell, skal umiddelbart igangsette strakstiltak, dvs følge anvisninger gitt i dokumentet Førstehjelp ved blodsmitte/stikkskader,  (DOCX, 211 kB)og varsle nærmeste overordnede.
  • Avdelingsleder/ansvarlig sykepleier skal sørge for at lege blir kontaktet, at avviksskjema blir utfylt, og at legen får kopi av skjemaet som grunnlag for å vurdere evt. behandling og videre oppfølging.
  • Arbeidsgiver har ansvar for at utfylt avviksskjema blir oppbevart etter gjeldende krav, og at uhell og skade blir meldt til Rikstrygdeverket. Arbeidsgiver har også ansvar for å tilrettelegge - og gjøre denne prosedyren kjent for sine ansatte.

Definisjon:

Aksidentell eksposisjon betyr at man ved et uhell blir utsatt for blod eller kroppsvæsker som inneholder smittestoffer.

Begrunnelse:

Stikkskader, særlig der helsepersonell stikker seg på brukte kanyler og derved risikerer å bli påført blodsmitte, er en kjent problemstilling i helseinstitusjoner. Risiko for smitte via blodsøl/sprut anses som mindre, men det kan allikevel skje. Blodsmittestatus for smittekilden (donor) er ikke alltid kjent, og derfor anbefales det at alt blod betraktes som potensielt smitteførende.

Forsøk å finne ut hiv og hepatittstatus til den personen som har brukt kanylen tidligere.

Kontakt lege

  • Kontakt lege så snart som mulig for risikovurdering, rekvirering av blodprøver og avgjørelse for hvorvidt arbeidstakeren skal ha antiviral behandling eller hepatitt B immunglobulin (HBIG og 1. vaksinedose).
  • Hverdager: Fastlege, 
  • Utenom ordinær kontortid/helger: 

Legekontoret evt legevakt skal sørge for tilgang på immunglobulin og vaksine.

Dokumenter hendelsen
Stikkskaden og oppfølging bør dokumenteres og melding om hendelsen skal rapporteres i HMS-systemet. 
Fyll ut internt avviksskjema, slik at uhellet følges opp på beste måte.

Den skadede fyller også ut RTV-blanketten NAV 13-07.05 Melding om yrkesskade eller yrkessykdom som er påført under arbeid på norsk eller utenlandsk landterritorium NAV 13-07.05. Følg instruksjonene i skjemaet.

FREMGANGSMÅTE:

Førstehjelp

1.   Tilstrebe blødning fra sår og deretter vaskes med såpe og vann i minst 10 minutter. Deretter desinfiseres området med ett av følgende midler:

      - klorhexidin spritløsning 5 mg/ml

      - klorhexidin vandig oppløsning 1 mg/ml

      - eventuelt 70% sprit / 60% isopropanol dersom ingen av ovennevnte er tilgjengelig).

 Blodsprut i øyne, munn, nese skylles rikelig med vann i minst 10 minutter.

2.   Vurder konkret smitterisiko nøye dersom det er kjent hvilken pasient sprøytespiss eller instrument er brukt på. Diskuter med lege. De fleste tilfeller vil da løse seg uten behov for videre tiltak!

Dersom det etter en konkret vurdering av smitterisiko er usikkert om pasienten er bærer av hepatitt B eller C virus eller HIV virus, eller pasienten er ukjent:

3.   Sørg, om mulig, for å ta blodprøver av den pasienten som instrument/sprøytespiss er brukt på dersom vedkommende er kjent. Pasienten må gi tillatelse til slik blodprøvetaking. Prøven sendes Mikrobiologisk avdeling til analyse på hepatitt B antigener og antistoff, Hepatitt C antistoff og viruspåvisning (PCR)  og HIV screening.

4.   Den skadede person skal også levere blodprøver (0-prøve) på de samme antistoffer og antigener.

5..  Hvis den skadede er fullvaksinert mot hepatitt B, skal ikke annet gjøres enn blodprøvetaking. Her vil man se om det er tilstrekkelig antistoff etter vaksinen. Fullbeskyttelse er Anti Hbs >10 IU pr liter. Er titer lavere, skal det settes en ekstra dose vaksine mot hepatitt B så raskt som mulig.

6.   Kun dersom personen sprøyten stammer fra er bærer av hepatitt B-virus, og den som har stukket seg ikke er vaksinert mot hepatitt B: Gi HBIG (Hepatitt B immunglobulin) injeksjon innen 48 timer fra skadetidspunkt. 

  • Faxe inn resept til folkehelseinstituttet og få ned som ekspresspakke: HUSK: Man har inntil 48 timer på seg! OBS! I kaldt vær kan det være vanskelig med transport. Sykehuset Namsos kan forespørres i krisesituasjoner.

7.   Så raskt som mulig påbegynnes vaksinering av den eksponerte med hepatitt B vaksine: Full hurtigvaksinasjon, dvs i måned 0,1 og 2.

8..  Ca 6 måneder etter eksponering, tas blodprøve av den skadede. Sjekk på Hepatitt B og C, samt HIV. Dersom titer på anti- Hbs ligger på <100 IE, bør det settes en 4. vaksinedose 12 måneder etter at vaksinasjon ble påbegynt.

9.   Dersom noen blir smittet med blod av sikkert påvist HIV-positiv person, skal det umiddelbart settes i verk profylakse med HIV-blokkerende medisin. Henvis personen hyperakutt til infeksjonsmedisiner på St. Olavshospital for vurdering av behandling.  OBS: Behandlingen må starte innen 1-2 timer fra eksposisjon!

Bestilling av vaksine og immunglobulin:

10. Brukt på denne måten, er vaksine og immunglobulin gratis på blå resept, paragraf 4 i forskriftene. Fyll ut blå resept denne skal fakses til Folkehelseinstituttet. Alle leger kan rekvirere denne typen vaksine.

Aktuelt faxnummer til folkehelseinstituttet: 21 07 70 12

For prosedyrer ved stikkskader og andre blodeksponeringer i helsetjenesten, se FHI sin veileder for helsepersonell

Referanser