Ansatte med infeksjoner - bærertilstand

Målgruppe

Alle ansatte ved institusjonen.

Hensikt

Hindre spredning av smittsom sykdom som har rammet ansatte i kommunale helseinstitusjoner.

Ansvar

Personalet skal melde fra til sin leder dersom de har smittsomme sykdommer som kan spres fra personalet til pasienter. Leder skal eventuelt henvise videre til bedriftshelsetjeneste. Smittevernlege (kommuneoverlegen) i kommunen, evt hygienesykepleier ved Sykehuset Namsos/Levanger kan kontaktes ved behov.

Det er en rekke smittsomme tilstander som kan spres fra personalet til pasienter, og personalet bør oppfordres til å søke råd hos bedriftshelsetjeneste, eventuelt smittevernlegen, når slike tilstander forekommer. Ved nedenforstående tilstander skal personalet unngå kontakt med pasienter og/eller ta visse forholdsregler. Vær oppmerksom på at det kan finnes smittsomme tilstander som ikke er nevnt i denne prosedyren, men som likevel kan innebære forholdsregler.

Hepatitt A

Personer med diagnostisert hepatitt A og som arbeider som helsepersonell med direkte kontakt med pasienter (inkl. servering av mat) skal ikke utføre sitt ordinære arbeid dersom det har gått mindre enn én uke etter symptomdebut. Personen kan gå tilbake til sin arbeidssituasjon èn uke etter symptomdebut. Kontrollprøve er ikke nødvendig.

Hepatitt E

Personer med diagnostisert hepatitt E og som arbeider som helsepersonell med direkte kontakt med pasienter (inkl. servering av mat) skal ikke utføre sitt ordinære arbeid dersom det har gått mindre enn tre uker etter symptomdebut. Personen kan gå tilbake til arbeidet tre uker etter symptomdebut. Kontrollprøve er ikke nødvendig.

Hepatitt D

Ingen spesielle tiltak ved påvist hepatitt D.

Hepatitt B, C, HIV

Sykemeldes i akutt sykdomsfase. Smitte kan bare skje dersom helsearbeideren skader seg i forbindelse med prosedyrer som gjør at blod fra denne kan komme i kontakt med pasientens slimhinner, blottlagt vev eller på annen måte komme inn i pasientens blodbane. Ved bærertilstand hos helsearbeideren må man ta forholdsregler mot smitteoverføring til pasientene. Hel/intakt hud på helsearbeiderens hender er sentralt. Sår, rifter på hender tildekkes med plaster/hansker ved direkte kontakt med pasienter eller pasientnært utstyr.

Personer med påvist hepatitt B og C -smitte kan fortsette i alle typer yrke, inkludert håndtering av næringsmidler, med unntak av smittede helsearbeidere som utfører invasive inngrep hvor det kan forekomme stikkskader. Disse må vurderes individuelt om de kan fortsette med de samme arbeidsoppgaver før de evt. er behandlet og har kvittet seg med viruset.

Hivsmittede kan fortsette i alle typer yrker, inkludert håndtering av næringsmidler, med unntak av smittede helsearbeidere som utfører invasive inngrep hvor det kan forekomme stikkskader. Disse må vurderes individuelt av spesialister om de kan fortsette med de samme arbeidsoppgaver.

Influensa

Influensasyke bør holde seg borte fra arbeid til de er feberfri og føler seg frisk. Influensasyke antas smitteførende i inntil 5 dager etter sykdomsutbrudd.

Vannkopper, helvetesild

Omlag 90 - 95 % av den voksne befolkning har gjennomgått vannkopper ved voksen alder. Det betyr at de fleste pasienter på sykehjem har hatt vannkopper, men det kan finnes pasienter som ikke har hatt vannkopper og de kan bli smittet ved kontakt med personer med vannkopper eller helvetesild. Derfor bør det vurderes sykemelding for ansatte som er eksponert for vannkopper eller helvetesild, og som selv ikke har hatt vannkopper.  

Personer med vannkopper skal være sykemeldt til utslettet har tørket inn med skorpedannelse. Personer med helvetesild bør dekke utslettet, og de bør ikke stelle med spesielt infeksjonsømfintlige pasienter.

Gastroenteritt - Bakteriell (inkludert Salmonella/ Shigella/Campylobacter.)

Helsepersonell med direkte kontakt med pasienter (inkl. servering av mat) skal holde seg borte fra arbeid til de er symptomfri. 2 negative avføringsprøver med minst 24 timers mellomrom kreves for å bli erklært smittefri. Konferer med fastlege evt med kommunens smittevernlege. Første kontrollprøve bør tas tidligst 2 – 3 dager etter symptomfrihet, evt avsluttet antibiotikakur.

Gastroenteritt - Virus (inkludert norovirus, rotavirus og andre.)

Helsepersonell med direkte kontakt med pasienter (inkl. servering av mat) skal ikke utføre sitt ordinære arbeid mens de har symptomer og fram til 48 timer etter symptomfrihet. Kontrollprøve anses ikke nødvendig.

Streptokokkinfeksjoner

Ved mistanke om slik infeksjon (luftveier, hud) hos en ansatt, bør vedkommende sykemeldes enten til adekvat behandling har vært gitt i minst ett døgn eller til negativt bakteriologisk dyrkningsresultat foreligger.

Stafylokokkinfeksjoner

Ved hudinfeksjoner forårsaket av gule stafylokokker bør sykemelding av personalet vurderes, særlig ved lesjoner med pussdannelse på hender og i ansikt.

MRSA

Personell med mistenkt eller påvist MRSA skal ikke ha pasientrettet arbeid i sykehjem og sykemeldes eller omplasseres til annet arbeid, inntil negative kontrollprøver foreligger (se egen prosedyre i kapittel ”MRSA tiltak i sykehjem”).

Skabb

Ved skabb bør personalet sykemeldes til behandlingen er avsluttet. Dersom det er påvist skabb på pleiepersonalet, skal også hele deres husstand behandles. Det er viktig at alle behandles samtidig.

Tuberkulose

I henhold til smittevernloven kan en smittet person med tuberkulose forbys å utføre arbeid eller delta i undervisning dersom det er en alvorlig fare for overføring av smitte. Forbudet fattes av kommuneoverlegen sammen med legen som det regionale helseforetaket har utpekt.