Forebygging av mage / tarminfeksjoner

Målgruppe

Alle pasienter, ansatte og andre med nærkontakt med pasienter.

Hensikt

Å hindre spredning av smittestoff fra mage-/tarminfeksjoner (gastroenteritt) til pasienter, personalet og andre.

Ansvar

Enhetsleder har ansvar for at skriftlige prosedyrer på forebygging av mage-/tarminfeksjoner er utarbeidet.
Avdelingsleder er ansvarlig for at rutinene er tilgjengelige og kjent for personalet, og at de følges.
Personalet har ansvar for å beskytte pasientene og seg selv mot infeksjon ved å følge de rutiner som gjelder

De fleste akutte gastroenteritter i Norge er virusbetingede, f.eks norovirus, rotavirus, adenovirus og en rekke andre. Bakteriell tarminfeksjon er oftest forårsaket av salmonella, shigella, campylobacter eller yersinia. Clostridoides difficile er ikke uvanlig hos eldre som har fått antibiotika.

Smittestoffet ved gastroenteritt finnes i avføring fra personer med slike infeksjoner.  Smittemåten er derfor fekal-oral ved indirekte kontakt eller ved at smittestoffene som skilles ut i avføring, forurenser matvarer eller vann.  Overføres som regel ved direkte eller indirekte kontakt, men kan også spres via dråper i forbindelse med oppkast. Personer med gastroenteritt er smitteførende så lenge virus/bakterier skilles ut i avføringen.

Tiltak for å hindre smittespredning

  • Nøye håndhygiene er spesielt viktig ved mage-/tarminfeksjoner, og skal utføres både før og etter all kontakt med pasienter eller utstyr. Pasientene må få hjelp til, eller minnes på, å vaske hendene etter toalettbesøk og før måltider.
  • Pasienter med smitteførende gastroenteritt isoleres på enerom, med eget toalett eller med egen toalettstol. Følg rutine for aktuelt smitteregime (kontaktsmitte/dråpesmitte).
  • Avføringsprøve – konferer med lege.
  • Det skal brukes beskyttelsesutstyr i form av smittefrakk med lange ermer og hansker ved kontakt med pasient, seng, urene tekstiler, utstyr osv.  Munnbind ved dråpesmitte og opphold nærmere pasienten enn 1 meter.

Det er viktig at alt personale, pasienter og pårørende/besøkende får informasjon om forholdsregler som må følges.

Personale med symptomer på mage-/tarminfeksjon bør ikke være på jobb.

Renhold

Rom med pasienter som har mage-/tarminfeksjoner må rengjøres daglig, på vanlig måte. Renholder skal følge samme rutiner og bruke samme beskyttelsesutstyr som øvrig personale. Steder som lett forurenses, som nattbord, seng, dørhåndtak, ringeknapp og andre berøringspunkter, desinfiseres regelmessig. Dørhåndtak til toalett, vaskeservant/kraner og toalett desinfiseres minst én gang daglig. Alt søl fra diaré og oppkast må fjernes umiddelbart og området må desinfiseres og deretter rengjøres på vanlig måte.

  • Alt tøy håndteres og vaskes som smittetøy.
  • Engangsutstyr og annet avfall som er forurenset med smitteførende materiale håndteres som smitteavfall dersom det er dryppende/rennende vått.
    • Avfall hvor det ikke er fare for lekkasje av smitteførende materiale kastes som restavfall.
  • Flergangsutstyr emballeres i plastposer når det skal bringes til desinfeksjonsrommet, og varmedesinfiseres umiddelbart i dekontaminator med temperatur på 85 °C. Utstyr som ikke kan varmedesinfiseres skal desinfiseres med godkjent kjemisk desinfeksjonsmiddel.
  • Servise og bestikk fraktes i pose til desinfeksjonsrommet der det legges i aktuell desinfeksjonsvæske. Deretter vaskes det i oppvaskmaskin på vanlig måte.  
  • Opphør av isolasjon avgjøres av lege i samarbeid med sykepleier.
  • Pasienten kan forlate rommet dersom vedkommende forstår og følger forholdsregler for ikke å spre smittestoffet, ikke har diaré, oppkast eller er ukontrollert inkontinent, og gjennomfører god håndhygiene.

Melderutiner

Mistenkte eller påviste utbrudd av smittsomme sykdommer i kommunal helseinstitusjon skal varsles til sykehjemslege eller kommuneoverlegen. Kommuneoverlegen skal, dersom mistanken ikke raskt kan avkreftes, varsle Folkehelseinstituttet. 
Ved mistanke om smittsom sykdom som kan være overført med næringsmidler skal kommuneoverlegen også varsle mattilsynet. 

Definisjoner

Mage/tarminfeksjon (gastroenteritt): Mikrobiell infeksjon eller toksinpåvirkning i mage eller tarm med symptomer som oppkast, magesmerter og diaré.
Enterotoksin: Bakterielle toksiner (”gift”) som er skadelige for mage-tarmvevet.
Matforgiftning: Gastroenteritt forårsaket av inntak av bakterier eller bakterietoksiner fra infiserte matvarer eller drikker.

Referanser