Håndhygiene

Målgruppe

Alle ansatte med pasientkontakt, som pleier eller behandler pasienter, som håndterer matvarer, medisiner, rent og forurenset utstyr, tekstiler, avfall og utfører renhold.

Hensikt

Sikre at ansatte er kjent med hva profesjonell håndhygiene er. Forebygge smitteoverføring via hender.

Ansvar

Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at prosedyren gjøres kjent, og at forholdene legges tilrette slik at forsvarlig håndhygiene kan utføres.

Det er den enkelte arbeidstakers eget ansvar å sørge for at prosedyren overholdes.

Fremgangsmåte

Håndhygiene regnes som det viktigste enkeltstående tiltak i forhold til forebygging av smittespredning. Med håndhygiene menes håndvask med såpe og vann og/eller hånddesinfeksjon med et alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel. Hånddesinfeksjon vil være tilstrekkelig i de fleste situasjoner og bør være den mest anvendte metoden. Håndvask skal alltid utføres ved synlig forurensning av hendene. Etter bruk av hansker skal håndhygiene utføres på grunn av oppformering av bakterier på hendene, og fordi hanskene kan ha mikroskopiske hull. God håndhygiene forutsetter kortermet arbeidsantrekk, at hendene er uten ringer og har korte negler uten neglelakk eller kunstige negler, neglepynt og lignende. Armbånd og armbåndsur hindrer også god håndhygiene, og skal derfor ikke brukes. Hel hud på hendene er et viktig element i god håndhygiene og ansatte må sørge for god hudpleie hvor hendene påføres hudpleiemiddel både i arbeidstid og på fritid.

Hånddesinfeksjon

Hånddesinfeksjon er førstevalg ved håndhygiene, dersom hendene ikke er synlig forurenset, på grunn av bedre effekt, hudvennlighet, tidsbruk, unntatt ved infeksjoner med Norovirus og Clostridioides difficile hvor håndvask er anbefalt.

Beskrivelse:

  1. Ta hånddesinfeksjon fra dispenseren
  2. Hendene skal være synlig rene og tørre når middelet påføres hendene
  3. Ta så stor mengde middel at alle håndens flater blir fuktige (3-5ml)
  4. Gni middelet inn i huden til den er tørr, det vil si 20-30 sekunder

 

 

 

 

 

 

 

 

 Håndvask
Håndvask utføres i situasjoner når hendene er blitt synlig forurenset. Først og fremst med proteinholdig materialet, eller synlig forurenset med blod eller andre kroppsvæsker, ved situasjoner som: kontakt med kroppsvæsker, ekskrementer, slimhinner eller hud som ikke er intakt, måltider, håndtering av næringsmidler, toalettbesøk ol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskrivelse:

  1. Skyll hendene og håndledd under rennende vann.
  2. Ta såpe fra dispenseren.
  3. Såpen fordeles på hver finger, mellom fingrene, på håndryggen, på håndflaten og omkring håndleddet.
  4. Fingerspissene, tommelfingrer, fingermellomrom, håndflatene og håndleddene bearbeides mekanisk i 40-60 sekunder
  5. Såpen skylles grundig av under rennende temperert vann.
  6. Klapp hendene tørre med engangs papirhåndkle.
  7. Ved håndbetjente servanter stenges kranen med det brukte engangs papirhåndkleet slik at de rene hendene ikke berører kranene.
  8. Ved bruk av kremsåpe gnis denne inn på tørr hud, og bearbeides i 40-60 sekunder før den skylles av.

Indikasjoner for håndhygiene:

  1. Før man berører en pasient eller gjenstander i pasientens nærmeste omgivelser (pasientsonen)
  2. Umiddelbart før en ren/aseptisk oppgave
  3. Umiddelbart etter kontakt med kroppsvæsker (også når hansker er benyttet)
  4. Når man forlater en pasient etter å ha berørt ham eller henne eller gjenstander i pasientens nærmeste omgivelser (pasientsonen)

 Utfør også håndhygiene:

  • Etter opphold på desinfeksjonsrom eller håndtering av avfall eller urent utstyr
  • Etter toalettbesøk
  • Etter å ha hostet eller nyst i hendene, eller pusset nesen
  • Før man går inn på rene områder som kjøkken, rene lager, medisinrom
  • Før man skal tilberede eller spise mat
  • Før man går inn eller ut av en avdeling

Håndhygiene anbefales før enhver bruk av hansker, selv når det ikke er indikasjon for håndhygiene. Hensikten er å sikre at hanskeesken og resten av hanskene i esken ikke blir kontaminert.

Hudpleie

Helsepersonell er ofte plaget av tørr hud og hudirritasjon på hendene. Tørr, sprukken og sår hud vil øke faren for infeksjoner på personalets hender, samtidig som det utsetter pasientene for økt smittefare. Tørr og sår hud er også en hyppig grunn til at helsepersonell ikke vasker hendene så ofte som anbefalt.

  • Såpe og desinfeksjonsmidler som benyttes bør i så liten grad som mulig virke hudirriterende og allergifremkallende.
  • Papirhåndkleet bør være mykt og brukes skånsomt når man tørker hendene.
  • Hudpleiemidler bør være lett tilgjengelig og brukes ofte, både på arbeid og hjemme.
  • Hendene bør beskyttes mot kulde.

Hånddesinfeksjonsmiddel tilsatt stoffer som hindrer uttørring av huden, kan være mer skånsomt mot hendene enn vanlig håndvask. Sår og rifter må dekkes til med vanntett plaster, og hansker må brukes i situasjoner hvor det er fare for at hendene blir forurenset, spesielt gjelder dette ved kontakt med kroppsvæsker (blod, sekreter, urin, avføring), og ved kontakt med sår og slimhinner.

Pasienter og besøkende
Det skal legges tilrette for at også pasienter og besøkende kan utføre håndhygiene. Ansatte skal bidra til å gi informasjon og veiledning om håndhygiene.

Endringer fra forrige versjon:

11.07.2023 Lagt inn at kortermet arbeidsantrekk er en forutsetning for korrekt håndhyigene.

Definisjoner

Pasientsone: Området rundt pasienten som forventes å være kontaminert med pasientens mikroorganismer(seng, nattbord, monitorer, oksygentilførsel og intravenøsstativer og annet medisinsk utstyr) og lignende. (På sykehjem hvor pasienten har enerom vil hele rommet regnes som pasientsone.)
Helsetjenste området: Omfatter alle flater utenfor pasientsonen. Dette inkluderer andre pasienter og deres pasientsone og det øvrige fysiske miljøet i helseinstitusjonen.
Hånddesinfeksjonsmiddel:Skal tilfredsstiller den europeiske standarden EN-1500