Håndtering av smittefarlig avfall

Målgruppe

Alle ansatte i institusjon, hjemmebaserte tjenester og legekontor som håndterer smitteførende avfall.

Hensikt

Å hindre at smitteførende avfall forårsaker skade eller sykdom hos pasienter og personale, og alle som håndterer avfallet i og utenfor institusjonen.

Ansvar

Enhetsleder har ansvar for at renovasjonsforskriftene for den enkelte kommune følges og at forskrift om smittefarlig avfall fra helsetjeneste følges.
Enhetsleder skal sørge for at det foreligger rutiner for håndtering av smitteførende avfall og stikkende/skjærende avfall, og at personalet har tilgang på nødvendig utstyr for å kunne håndtere avfallet på en forsvarlig måte.
Avdelingsleder har ansvar for at personalet kjenner de gjeldende rutiner for håndtering av smitteførende  avfall, og at disse følges. Den enkelte ansatte har ansvar for at avfall blir korrekt sortert og emballert, og at intern transport og midlertidig lagring skjer på en forsvarlig måte.

Generelt:

Det er smitteførende avfall, stikkende/skjærende avfall og biologisk avfall som er forbundet med fare for overføring av smittestoff som er omfattet av forskrift om smittefarlig avfall fra helsetjenesten.
Kun der avfallet inneholder levedyktige organismer eller deres toksiner, og det er kjent for eller antatt å kunne forårsake sykdom, vil forskriften komme til anvendelse.
For helsetjenesten vises det for øvrig til det generelle kravet til forsvarlig virksomhet.
Følgelig er det først og fremst smitteførende avfall som kommer inn under infeksjonskontrollprogrammets rutiner for håndtering av avfall.
Men sykehjem og omsorgsboliger skal også ha skriftlige rutiner for håndtering av legemiddelrester, herunder rester av cytostatika og for brannfarlig avfall.  

Håndtering av smitteførende avfall:

Smitteførende avfall skal emballeres, oppbevares og håndteres på en slik måte at det ikke medfører fare for forurensning eller spredning av smitte til mennesker, dyr eller miljø. Smittefarlig avfall samles opp i støtsikre og fukttette beholdere. Beholderne bør være av et materiale og utformes slik at avrenning er forhindret ved oppbevaring og videre transport helt frem til behandlingsanlegget. Smitteførende avfall skal leveres til godkjent anlegg for behandling eller forbrenning. Når det gjelder emballering og avhenting av smitteførende avfall fra institusjonen/omsorgsboliger/legekontor forholder vi oss til retningslinjer fra Retura.

  • Smitteførende avfall emballeres i plastpose ved første håndtering.
  • Legges deretter i gul samleboks for smitteførende avfall.
  • Gul samleboks forsegles forsvarlig med tilhørende lokk når den er full.
    • Boksen settes på avfallsrom og transporteres deretter til godkjent avfallsanlegg.

Stikkende og skjærende avfall

  • Stikkende og skjærende avfall legges direkte i godkjent, stikksikker boks med forsegling (kanyleboks).
  • Kanyleboks fylles maksimalt opp til markeringsstrek (full kanyleboks).
  • Full kanyleboks lukkes forsvarlig.
    • Kanyleboksen settes på avfallsrom og transporteres deretter til godkjent avfallsanlegg.

Cytostatika-avfall er definert som spesialavfall. Det brukes for avfall av cytostatika samme rutine som avfallshåndtering for smitteavfall - jfr rutine i Compilo: Håndtering av cytostatikaavfall fra pasient

  • Alt avfall med cytostatika emballeres i plastpose ved første håndtering.
  • Legges deretter i gul samleboks for smitteførende avfall.
  • Stikkende og skjærende cytostatika-avfall legges i kanyleboks.

Følgende avfall medfører økt fare for smitteoverføring og skal skilles ut fra vanlig husholdningsavfall og håndteres etter egne rutiner:

  1. Avfall fra smitteisolater som er direkte forurenset med smitteførende materiale.
    Med direkte forurenset menes synlig og vått (dryppende) smitteførende materiale. Litt sårsekret i en bandasje medfører ikke smittefare dersom det kastes i restavfall.
  2. Blod og blodprodukter (inkludert serum, plasma og andre komponenter fra blod).
    Avfall som er dryppende vått av blod eller andre kroppsvæsker med synlig blod.
    Sugebeholdere, dren og drensposer med kroppsvæsker. (Beholdere/poser kan tømmes i dekontaminator, de tomme beholderne/posene kan kastes i restavfall. Papp engangsutstyr kvernes deretter i Vernacare destruksjonsmaskin på skyllerommet).
    Bandasjer,  kompresser som er dryppende våte av blod eller sårvæske som det er synlig blod i eller dryppende våte av puss og lignende.
  3. Stikkende-/skjærende avfall (for eksempel brukte kanyler, skalpellblader, suturkniver, spisse mandrenger, tomme ampuller, barberblad, engangshøvler, etc. sakser og pinsetter, reagensrør med blod, puss og vevsrester).

Problemavfall som håndteres som smitteavfall:

  1. Medikamentrester som skal kasseres legges i den gule avfallsboksen.
  2. Cytostatika (kjemisk avfall) legges i egnet pose som knyttes igjen og legges i gul avfallsboks for smitteavfall. For eksempel bleier og annet absorberende materiale forurenset med urin, avføring og andre kroppsvæsker fra pasienter behandlet med cytostatika. (Se utskillelsestid for de enkelte medikamenter.)

Avfallsrom:

  • Rommet bør være atskilt til midlertidig oppbevaring av ferdig emballert avfall fra avdelingene.
  • Rommet bør være kjølig for å unngå gjæring og lukt.
  • Rommet bør ha ”våtromskvalitet” på tak, vegg og gulv og bør ha sluk i gulvet.
  • Rommet bør ha egen håndvask/dispenser for hånddesinfeksjon.

Referanser