Bruk av arbeidstøy ved daglig, kombinert arbeid i institusjon og hjemmesykepleie

Målgruppe

Ansatte som jobber inne på institusjonen og ute i hjemmesykepleien i løpet av samme dag.

Hensikt

Forhindre spredning av smitte via arbeidstøy.

Ansvar

Arbeidsgiver skal tilrettelegge forholdene så de ansatte har tilgang på beskyttelsesfrakker og rent arbeidstøy, slik at prosedyren kan utføres som beskrevet.

Avdelingsleder har ansvar for at personalet har nødvendig kjennskap til kravene, og skal påse at kravene følges.

Hver enkelt ansatt har ansvar for å beskytte arbeidstøyet, slik at smittestoffer ikke spres eller overføres fra henholdsvis hjem/institusjon.

Så langt mulig skal prosedyren for Arbeidsantrekk og personlig hygiene følges.

I noen kommuner arbeider personalet både i institusjon og i hjemmesykepleien i løpet av samme dag. Det aller beste er å bytte arbeidstøy mellom disse arbeidsoppgavene, der det ikke er mulig, brukes følgende framgangsmåte:

  • Arbeidstøy må kunne tåle desinfiserende og hyppig vask.
  • Arbeidstøy må ikke tas med hjem for vask, men vaskes i det vaskeriet som er tilknyttet institusjonen- Ytre Namdal Vekst.  
  • De ansatte må alltid ha tilgang på rent arbeidstøy, så de kan skifte hvis arbeidstøyet blir tilsølt.

Ved arbeidsoppgaver i institusjon:

Det er viktig å beskytte arbeidsdrakten mot å bli tilsølt, så man ikke sprer smitte mellom arbeid i hjem/institusjon, eller f. eks. bilsetet ved reise til og fra.

  • Stellefrakk, evt. plastikkforkle: Brukes ved alle pleieoppgaver som involverer stell av pasient, seng, håndtering av skittentøy og forurenset utstyr,  ved stell av sår og andre oppgaver som kan føre til at arbeidstøyet blir forurenset.
  • Smittefrakk: Brukes ved stell av pasienter med smittsom sykdom.
  • Plastforkle: Brukes når det er fare for at arbeidstøyet blir fuktig, eller ved fare for søl og sprut av organisk materiale.

Tilsølt arbeidstøy, må skiftes før man begynner arbeidet i institusjonen.

Stellefrakk - forkle/ smittefrakk bør fortrinnsvis være engangsartikler. Engangsfrakk/forkle skal kun brukes èn gang, til èn pasient og kastes etter bruk.

Dersom det brukes tøyfrakk og den skal henges opp og brukes flere ganger, er det viktig at man først vasker/desinfiserer hendene og at frakken deretter tas av og henges opp uten at innsiden blir forurenset. Frakker som henger inne på pasientens rom og/eller henger slik at pasienten kan komme i kontakt med den, skal henge med yttersiden ut slik at den ikke blir forurenset på innsiden. For øvrig bør frakker henge med innsiden ut slik at smittestoff ikke spres fra frakken til omgivelsene.

Arbeidsantrekk eller beskyttelsesfrakk som blir fuktig må skiftes.

Flergangsfrakker bør skiftes 1 gang pr. døgn, og alltid når den er tilsølt. Flergangsfrakker bør ikke benyttes av ulike personer, men forbeholdes en ansatt.

Ved arbeidsoppgaver i pasientens eget hjem:

Samme retningslinjer som over.

Tilsølt arbeidstøy må byttes før arbeid i hjemmesykepleien.