Bruk av åndedrettsvern

Målgruppe

Alle ansatte som skal oppholde seg i rom med risiko for inhalasjon av smittestoff (luftsmitte).

Hensikt

Å beskytte personalet ved eksponering av smittestoff.

Ansvar

Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at de ansatte har tilgang på nødvendig beskyttelsesutstyr. Avdelingsleder er ansvarlig for at prosedyren er kjent blant de ansatte, og at avdelingen har nødvendig beskyttelsesutstyr. Den som utfører arbeidsoppgaver der bruk av åndedrettsvern er nødvendig, er ansvarlig for å følge prosedyren.

Åndedrettsvern skal brukes av alle oppholder seg i rom der det er risiko for inhalasjon av smittebærende luftbårne partikler og der konsekvensen av infeksjon kan bli alvorlig. Det gjelder spesielt dråpekjerner med diameter mindre enn 10 μm, der vanlig munnbind ikke har tilstrekkelig effekt.

Indikasjoner

  • Aerosolgenerende prosedyre hos pasient med mistenkt eller bekreftet covid-19
  • Påvist eller sterk mistanke om smitteførende lungetuberkulose.
  • Meslinger og vannkopper: Ikke-immune ansatte skal normalt ikke inn til pasienter med disse agens. Om dette er helt nødvendig, omfattes de av indikasjonen.
  • Alle biologiske faktorer (smittestoffer) i smitterisikogruppe 4 og alle i smitterisikogruppe 3 som kan smitte gjennom luft.

Åndedrettsvern med tildekket ventil beskytter like godt mot spredning av dråper fra brukerens luftveier som kirurgisk munnbind, og kan erstatte kirurgisk munnbind ved kirurgiske inngrep og andre aseptiske prosedyrer.

Anvendelse

Ta på åndedrettsvern

  1. Åndedrettsvernet tas på før man går inn i rom der det er risiko for luftbåren smitte. 
  2. Nesebøylen er plassert på den øvre delen av åndedrettsvernet. Form nesebøylen ved å bøye den forsiktig på midten. Hold åndedrettsvernet  og brett ut den nedre delen, slik at åndedrettsvernet  blir formet som en kopp.
  3. Snu åndedrettsvernet  slik at stroppene henger fritt.
  4. Trekk en stropp av gangen over hodet, først den nedre stroppen under ørene, så den øvre stroppen over ørene. Pass på at stroppene ikke krysser hverandre.
  5. Tilpassing skal gjøres med begge hender ved å presse peke- og langfingre samtidig mot begge sider av neseryggen ovenfra og nedover mot kinnet (ikke nedenfra og opp). Trekk nedre kant godt inn under haken. Bruk gjerne speil for å kontrollere at åndedrettsvernet sitter riktig.
  6. Når det brukes hette, skal hetten settes på etter åndedrettsvernet.  
  7. Lekkasjetest utføres og det skal oppnås korrekt forsegling før en går inn i  forurenset område.

Film 1. Ta på åndedrettsvern

Lekkasjetesting

Lekkasjetest skal utføres hver gang, og kan utføres med følgende metoder:

Kontroll med negativt trykk
Dekk åndedrettsvernets sideflater med begge hender, uten å presse det mot ansiktet, og trekk pusten dypt, Du skal kjenne at kantene av åndedrettsvernet suges mot ansiktet. Hvis det merkes lekkasje langs kantene, må åndedrettsvernet justeres på nytt.

Kontroll med positivt trykk
Blås kraftig ut mens åndedrettsvernets ventil dekkes med hånden uten å presse det mot ansiktet. Hvis det merkes lekkasje langs kantene, må det justeres på nytt. På åndedrettsvern uten utåndingsventil dekkes overflaten vanligvis med hendene. Prøv å puste ut. Et svakt trykk skal bygge seg opp, og det skal ikke lekke luft langs kantene på åndedrettsvernet.

Åndedrettsvern kan ikke benyttes av personer med skjegg, eller som er ubarberte, da dette hindrer god kontakt mellom åndedrettsvernet og ansiktet.

Under bruk

  • Berør aldri åndedrettsvernets utside med hendene under bruk.
  • Filtrerende åndedrettsvern skal gi fullbeskyttelse og være sikkert å bruke i minst 8 timer

Ta av åndedrettsvern

Åndedrettsvernet tas av etter at man har forlatt rommet der det er risiko for luftbåren smitte.

Ta av annet beskyttelsesutstyr før åndedrettsvernet tas av. Vær nøye på å utføre håndhygiene på indikasjon under avkledning for å hindre kryss-smitte til miljø og bruker.

Bøy hodet litt forover mens strikkene løftes/trekkes over hodet med begge hender. Unngå å ta på masken.
Strikkene kan løftes av

samlet eller

den nederste strikken før den øvre strikken

Kast åndedrettsvernet direkte i restavfall.

Utfør håndhygiene

Film 2. Ta av åndedrettsvern

Bilde 1: Eksempel åndedrettsvern type FFP3 med tildekt ventil

 

 

 

 

Bilde 2: Eksempel åndedrettsvern FFP2 uten ventil

P2 maske.jpg

Definisjoner åndedrettsvern:
For beskyttelse mot luftsmitte benyttes filtrerende halvmaske og skal tilfredsstille kravene til klasse FFP3 i henhold til norsk standard NS-EN 149:2001/+A1:2009.
Det finnes 3 klasser av ansiktsmasker ("halvmasker") ifra grad av filtreringsevne/beskyttelse: FFP1, FFP2 og FFP3.