Ledere, sykehjemslege og andre ansatte.
Hindre spredning av VRE ved institusjonen. Sikre at ledere, sykehjemslege og øvrige ansatte er kjent med håndtering av VRE i sykehjem.
Enhetsleder er ansvarlig for at det finnes prosedyrer vedrørende håndtering av VRE i sykehjem, og at de gjøres kjent for personalet. Den enkelte ansatte er ansvarlig for å følge prosedyren.
Smittesporing ved uventet funn av VRE
- Ved funn av VRE hos inneliggende pasient tas prøve av alle inneliggende pasienter på samme avdeling.
- Dersom det blir funnet flere tilfeller av VRE på samme avdeling, utvides prøvetakingen til andre avdelinger der VRE - positive pasienter i løpet av nåværende opphold har vært innlagt.
- Det er ikke anbefalt å ta prøver av personalet.
Fremgangsmåte ved prøvetaking for VRE:
Hovedreservoaret for smitte er pasientens tarm. Bruk vanlig prøvetakingsutstyr dvs steril bomullspensel i transportmedium (for eksempel Amies-, Copan transportmedium.) Prøven tas fra rektum (innenfor sphincter ani), se til at det kommer avføring på prøvepenselen. Dersom pasienten har en infeksjon tas det i tillegg prøve fra infeksjonsstedet.
Dersom det pågår et utbrudd av VRE i institusjonen er det aktuelt å ta prøver fra andre lokalisasjoner hvor pasienten kan være kolonisert med VRE, for eksempel sår og urin.
Prøvene sendes til avdeling for mikrobiologi. Laboratoriet varsles hvis det tas mange prøver (for eksempel i smitteoppsporings saker).
Kontrollprøver
Som hovedregel er det ikke nødvendig å ta kontrollprøver av en person som har fått påvist VRE. En eller flere negative kontrollprøver utelukker ikke kolonisering, og personen må anses å være kronisk kolonisert.
Meldingsrutiner
Medisinsk mikrobiologiske laboratorier skal melde alle nye laboratoriediagnostiserte tilfeller, både infeksjon og kolonisering med VRE, til MSIS ved Folkehelseinstituttet. Behandlende lege skal sende melding til MSIS, Folkehelseinstituttet og kommuneoverlegen med vanlig MSIS meldingsskjema.
Mistenkt eller påvist utbrudd i kommunal helseinstitusjon skal varsles til kommuneoverlegen og Statsforvalter. Kommuneoverlegen skal, dersom mistanken ikke raskt kan avkreftes, varsle Folkehelseinstituttet.
Tiltak mot spredning av VRE på sykehjem
Det beste forebyggende tiltaket mot enterokokker (inkludert VRE) i helsevesenet er å etterleve basale smittevernrutiner som bl.a. innebærer god og korrekt håndhygiene.
- VRE-positive beboere (koloniserte) skal ha enerom med eget toalett. Det er ingen restriksjoner på beboerens bevegelser, samvær, aktivitet og besøk. Smittespredning forebygges med nøye opplæring i og etterlevelse av basale smittevernrutiner.
- Beboere og besøkende instrueres i håndhygiene.
- Det bør utføres hyppig renhold på rom som brukes av VRE-positive beboere. Det er spesielt viktig med hyppig renhold og desinfeksjon av seng, nattbord og annet inventar og utstyr i beboerens nærhet, samt bad og toalett.
- Pasienter med infeksjon med VRE eller diaré, enterostomi, sår med mye sekresjon hos VRE-bærere øker risikoen for smittespredning. I slike tilfeller kan det derfor være nødvendig å isolere pasienten med kontaktsmitteisolering.
Endringer fra forrige versjon
11.07.2023: Fjernet tekst om screening ved innleggelse i sykehjem da FHI ikke angir anbefaling om det.